Vandaag komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel om het in de onderhandelingen besloten brexitakkoord formeel goed te keuren. Er is echter veel verzet tegen de tekst, ook uit de eigen rangen. In een open brief roept premier Theresa May de Britten op om zich achter het akkoord te scharen. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

“29 maart volgend jaar, de dag waarop de brexit gepland is, moet het moment markeren waarop we de labels van ‘Leave’ (Vertrekken) en ‘Remain’ (Blijven) voorgoed terzijde schuiven en we opnieuw samenkomen als een volk”, zo schrijft ze. “Het land moet nu doorgaan met de brexit”. Op die manier kunnen de ministers zich bezighouden met wat ‘echt’ belangrijk is, zoals “het verbeteren van de nationale dienst voor gezondheidszorg NHS, het bouwen van meer huizen en het bestrijden van onrechtvaardigheid.”

De kritiek is luid

May zal zelf het brexitakkoord “met hart en ziel te verdedigen”. En dat is broodnodig. Vele prominenten van zowel de conservatieven – zoals Boris Johnson – als van links vinden de tekst maar niets en kondigden aan om tegen te stemmen in het parlement. Zelfs enkele ex-ministers van de regering zeggen dat het plan er zo nooit gaat komen. Er klinkt dat het voor dit akkoord niet eens de moeite is om uit de EU te stappen want het VK zou nog sterk verbonden zijn met EU-instituties en de regels die zij opleggen, maar er geen enkele zeggenschap meer over hebben.

Daarnaast is er behoorlijk groot ongenoegen over de aparte regeling voor Noord-Ierland, dat wel nog in de douane-unie blijft bijvoorbeeld. Critici menen dat dit het VK uit elkaar zal drijven. Als het akkoord toch door het parlement geraakt, dan is de kans aanzienlijk dat de Noord-Ierse DUP van Arlene Foster hun gedoogsteun voor het kabinet-May intrekken waardoor de regering haar meerderheid zou verliezen.

De wil van de kiezer

Sinds het referendum twee jaar geleden hebben het VK en de EU er al een lange onderhandelingsperiode op zitten. Nog niet zo lang geleden leek het erop dat de impasse compleet was na de vernedering van May door de EU. Onlangs werd dan toch een akkoord gevonden maar de kans dat het door het parlement geraakt lijkt niet groot. Zelfs de voormalige brexit-minister David Davis verwacht dat het brexitakkoord zoals het nu voorligt niet door het parlement raakt: “In deze situatie is het ‘no deal or new deal'”: geen akkoord of een nieuw akkoord.

Een beperkt maar luid deel van de bevolking lijkt daarnaast het vooruitzicht om de EU te verlaten nog steeds niet verteerd te hebben. Enkele honderdduizenden EU-aanhangers betoogden eind oktober in Londen omdat ze een nieuw Brexit-referendum willen.