‘Mass shooting’ in strenge wapenwetstaat Californië (VS): 13 doden

0
1374

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een massale schietpartij plaats gevonden in Thousand Oaks, Californië. 13 mensen zijn gedood, waaronder een politie-agent en de dader zelf. De dader zijn motivatie blijft voorlopig ongekend. Californië heeft een voor de VS uitzonderlijk strenge wapenwetgeving.

Omstreeks 23u20 woensdagavond, 08u20 onze tijd donderdag, vond een schietpartij plaats in de bar ‘Borderline Bar & Grill’. De schutter, die werd doodgeschoten door de politie, maakte 12 doden waaronder een ‘deputy sherrif’, zo liet de politie weten tijdens een persconferentie. Er werd aan toegevoegd er “honderden” mensen aanwezig waren in de bar wanneer de aanval plaatsvond.

Getuige mass shooting Californië: “Mijn zoon dacht dat het een grap was”

Een getuige liet weten dat hij een verdachte zag rookbommen gooien aan de ingang van de bar en het neerschieten van een veiligheidsbewaker. “[De schutter] vuurde het eerste schot. Ik wist dat het echte munitie was. Ik wist dat het echt was”, zo liet de getuige optekenen door ABC7. “Mijn zoon dacht dat het een grap was, dus trok ik hem op de grond om dekking te zoeken. Ik keek op en zag dat de schutter naar rechts bewoog. Hij schoot de portier neer, die nog een jongeman was. Dan schoot hij de kassierster neer, die nog een jonge vrouw was.”

Californië heeft een van de strengste wetsstelsels in de VS omtrent wapenbezit en heeft ook geen statelijke provisie die het recht op wapens expliciet garandeert. Na het plaatsvinden van een ‘mass shooting’ in de VS is het traditioneel dat links en de Democraten oproepen tot een verstrenging van de wapenwet. Conservatieven en Republikeinen beargumenteren dan weer dat een verstrenging ervoor zorgt dat enkel nog criminelen wapens hebben, die zich weinig aantrekken van de legaliteit van wapens.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/