Het VN-migratiepact dat volgende maand in Marrakesh moet getekend worden, blijft voor onrust zorgen binnen de regering. Premier Charles Michel (MR) wil het pact graag tekenen en ook regeringspartijen CD&V en Open Vld delen die positie. De Vlaams-nationalistische N-VA ligt echter dwars. De linkse oppositie drijft nu de druk op om het pact, dat extra rechten toekent aan illegale migranten en het recht op gezinshereniging voor migranten wil maximaliseren, erdoor te duwen. Fractieleider in de Kamer voor Groen, Kristof Calvo, heeft een resolutie klaar voor de Kamer waarmee hij de meerderheidspartijen kleur wil doen bekennen. Ondertussen is ook Zwitserland niet van plan om het pact te tekenen.

“Resolutie VN-migratiepact is klaar”, zo tweet Calvo over zijn plannen. Calvo hoopt dat de voorstanders van het pact binnen de regering – MR, Open Vld en CD&V – voor zijn resolutie zullen stemmen en zo verder de N-VA isoleren. “We nodigen vandaag alle fracties uit om mee te tekenen. Zo kan alvast parlement duidelijk signaal geven”. De N-VA vindt in het parlement omtrent het pact enkel steun bij de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang, die al weken en maanden ageert tegen de VN-tekst.

CD&V: “Wie verwacht dat we het hele Marrakesh-pact gaan herschrijven, doet aan wishful thinking”

Ook CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vind het VN-Migratiepact “in essentie een goed pact”, zo liet hij weten op Radio 1 deze ochtend. Hij wilde echter wel niet zwart op wit laten weten of CD&V de resolutie van Calvo zou steunen. “Als één van de vier regeringspartners zegt dat hij zich zorgen maakt, wil ik wel luisteren naar die zorgen. Maar dan moeten die gebaseerd zijn op feiten.” De CD&V wil nu graag het dossier naar de bevoegde parlementscommissie sturen en “het [daar] hebben over de inhoud van dat pact”.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) herhaalde op Radio 1 opnieuw de positie van de N-VA tegen het pact. “Ik geloof niet dat dit akkoord het beleid van de regering reflecteert en de wil van de bevolking vertolkt”, aldus Demir. Die positie begrijpt Verherstraeten echter niet. “Als je twee jaar de teksten bespreekt en als je de eerste minister voor de Verenigde Naties laat zeggen dat we het goedkeuren, dan vind ik die kritiek verrassend”, zo klonk het.

“Diegenen die verwachten dat we heel dat pact gaan herschrijven, dat is ‘wishful thinking’. Dan ga je zeer veel goeie dingen die erin staan overboord gooien. Ik vind niet dat we het kind met het badwater mogen weggooien”, aldus nog Verherstraeten. “Als de eerste minister zegt dat we [het pact] goedkeuren, dan ga ik er niet van uit dat hij op zijn woorden in de Verenigde Naties gaat terugkeren.”

Zwitserland trekt zich ook terug uit Marrakesh-pact

Ook Zwitserland zal het pact volgende maand niet ondertekenen, zo werd gisteren bekend via onder meer persagentschap AP. Nochtans onderhandelde de Alpennatie mee over de tekst binnen de VN. Bern liet echter weten geen delegatie te sturen naar de conferentie volgende maand in Marrakesh omdat het wil wachten op de parlementaire debatten thuis alvorens een finale beslissing te maken.

Zwitserland vervoegt daarbij een steeds groter wordende groep van landen die het pact niet gaan tekenen zoals Hongarije, de VS, Oostenrijk, Polen, Israël, Bulgarije…