De Franse president Emmanuel Macron gaf vandaag een 11 november-speech aan de Arc de Triomphe in Parijs voor enkele tientallen wereldleiders. Tijdens zijn betoog waarschuwde Macron voor de gevaren van nationalisme en noemde hij het “verraad van morele waarden”. Dat brengt Reuters.

Bij de toespraak op Wapenstilstand waren onder andere de Amerikaanse president Donald Trump, de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig. Macron veroordeelde iedereen die nationalistische gevoelens oproept om anderen te benadelen: “Patriottisme is precies het tegenovergestelde van nationalisme. Nationalisme is een verraad van patriottisme. Door eerst onze eigen belangen na te streven, zonder te kijken naar anderen, wissen we net datgene uit wat een natie het meest dierbaar acht, dat wat het leven geeft en groot maakt: De morele waarden.”

Trump en Poetin zijn echter fervente nationalisten. De Amerikaanse president propageert voortdurend zijn ‘America First’ oproep sinds hij verkozen werd. Naar aanloop van de ‘midterms’ van vorige week riep hij zichzelf ook uit als nationalist en zei dat hij er trots op is. Trump reageerde voorlopig nog niet op de uitspraken van Macron. De Franse president toerde de afgelopen week rond naar kerkhoven van slachtoffers uit Wereldoorlog 1 in Frankrijk. Daar waarschuwde hij ook al meermaals voor de heropstanding van nationalisme. Hij zegt dat nationalistische gevoelens de zorgvuldig opgebouwde eenheid binnen Europa bedreigen.

In een interview vergeleek Macron de politieke toon van nu met die van de jaren 1930. Hij zei dat het ongebreideld nationalisme toen het pad voor Hitler had vrijgemaakt. Zijn waarschuwingen lijken deels te gaan over rechtse partijen die overal in Europa aan populariteit winnen. In Frankrijk steeg het rechtse Rassemblement national (het vroegere Front National) sterk in de peilingen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Tijdens zijn speech vandaag zei Macron dat “oude demonen weer ontwaken” en hij waarschuwde ervoor om het verleden niet te negeren. “Geschiedenis dreigt soms haar tragische patronen te herhalen en de erfenis van vrede te ondermijnen waarvan we dachten dat die door het bloed van onze voorvaderen zeker was”, besluit Macron.