Frans president Emmanuel Macron heeft tijdens een staatsbezoek in ons land het VN-migratiepact van Marrakesh met hand en tand verdedigd. Dat meldt VRT NWS. Macron hoopt dat ons land het pact zal ondertekenen. Volgens de president is de tekst immers “wenselijk” en hij benadrukte het belang van samenwerking. 

De laatste dagen is er veel te doen geweest over het VN-pact van Marrakesh. Officieel betreft het een juridisch niet-bindend document van de Verenigde Naties dat beginselen voor de omgang met vluchtelingen en migranten vastlegt. De nadruk ligt op het faciliteren van “veilige, ordelijke legale migratie ten voordele van iedereen” en is een uitbreiding van de rechten van migranten.

Tot voor kort werd er echter weinig gezegd of geschreven over het pact. Ons land zou het pact gewoon ondertekenen, zo verklaarde Alexander De Croo (Open Vld). Onder druk van Vlaams Belang en de eigen kiezers wordt N-VA nu echter in het nauw gedreven, waardoor het mogelijk ondertekenen van het verdrag een gevoelig politiek thema is geworden.

 

N-VA kwam stelde vandaag in een persmededeling dat ze het pact inhoudelijk “zeer problematisch” vinden en dat ook binnen de regering zullen verdedigen. Premier Charles Michel (MR) dreigt zo in een lastig parket te komen. Hij beloofde namelijk al dat ons land het pact zou ondertekenen.

(Lees verder onder de tweet.)

Frans president Emmanuel Macron, die vandaag en morgen op staatsbezoek is in ons land, hoopt dat ons land het pact toch zal ondertekenen. In een pleidooi waarin hij het pact verdedigde benadrukte Macron dat “samenwerking” essentieel is en het pact dan ook “wenselijk” is. De tekst komt “volledig overeen met de strategie van de EU”, aldus Macron.

Volgens Macron doen er veel onwaarheden de ronde over het migratiepact van Marrakesh. Zo is het geen bindend akkoord en biedt de tekst wel degelijk oplossingen die aansluiten bij de Europese visie op migratie.