Europarlementslid Sander Loones (N-VA) werd onlangs door de N-VA voorgedragen voor de post van minister van Defensie. Normaliter volgt hij huidig minister Steven Vandeput (N-VA) op die de Wetstraat inwisselt voor het Hasseltse stadhuis. Loones evenwel stuurde na het vertrek van Veerle Wouters en Hendrik Vuye het communautaire N-VA-vehicel ‘Objectief V’ aan en liet ooit optekenen de grootste separatist van de partij te zijn. Aan De Zondag laat de toekomstige minister van Defensie weten dat het niets aan zijn engagement zal afdoen “al zou ik misschien liever een andere vlag groeten”

Loones, en in het bijzonder zijn Vlaams-nationalistische overtuiging, werd meteen nadat zijn partij hem had voorgedragen op de korrel genomen door cdH-fractieleidster Catherine Fonck. Zo deelde ze een tweet van de N-VA’er waarin hij had gesteld dat “Wallonië [ons blijft] afremmen” en dat het probleem niet is dat er te veel werd gesplitst, maar net te weinig. “De nieuwe minister van Defensie”, tweette Fonck er cynisch bij.

Volgens Loones verandert zijn voordracht weinig aan zijn Vlaams-nationalistische overtuiging. “Ik blijf overtuigd Vlaams-nationalist, en met mij vele partijgenoten. Tegelijk heb ik bijzonder veel respect voor onze militairen, die erg plichtbewust instaan voor onze veiligheid. Het ene sluit het andere niet uit. Al zou ik misschien liever een andere vlag groeten. Maar ik garandeer dat dat niets zal afdoen van mijn engagement”, stelt hij tegenover De Zondag.

Geen oplossing voor ‘West-Vlaams probleem’

Eerder werd er gespeculeerd dat de N-VA in ieder geval een Oost- of een West-Vlaming zou voordragen. Immers, net in die provincies – met als pijnlijk dieptepunt West-Vlaanderen – scoorde de partij ondermaats. Het probleem? Buiten Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben de Vlaams-nationalisten geen kopstukken in West-Vlaanderen. Door een West-Vlaming voor te dragen zou men aan dit probleem kunnen remediëren, luidde de analyse.

De West-Vlaamse N-VA’er betwist deze stelling tegenover De Zondag“Bart (De Wever, n.v.d.r.) wou vooral iemand die de dossiers onmiddellijk in handen kan nemen. Ik kén het regeerakkoord, want ik heb het mee onderhandeld, en ik ken ook het defensiedossier. Dankzij het Europees parlement heb ik ook een internationaal netwerk kunnen opbouwen. Onder Steven Vandeput is eindelijk opnieuw fors geïnvesteerd in Defensie. Ik wil dat verderzetten”, klinkt het bij de Loones.