Indien vandaag verkiezingen werden gehouden in Frankrijk voor het Europees Parlement, dan zou het rechtsnationalistische Rassemblement National van Marine Le Pen beter scoren dan de pro-EU-partij van president Emmanuel Macron. Dat blijkt uit een nieuwe Ifop-peiling.

In een nieuwe Ifop-peiling naar de stemintenties van de Fransen voor de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2019, haalt de pro-EU-partij La République En Marche! (LREM) van president Emmanuel Macron 19 procent van de stemmen. In augustus haalde de partij nog 20 procent in de peilingen. Ondertussen stijgt het rechtsnationalistische Rassemblement National van Marine Le Pen van 17 procent naar 21 procent.

Populariteit Macron op laagste niveau ooit

De andere rechtsnationalistische partijen, zoals die van Nicolas Dupont-Aignan en voormalige FN’ers Florian Philippot en François Asselineau, halen samen met het Rassemblement National 30 procent, tegenover 25 procent in augustus. Het centrumrechtse Les Républicains zakte van 15 procent naar 13 procent. Het extreemlinkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon zakt van 14 naar 11 procent.

Vorige week daalde de populariteit van Macron naar het laagste niveau sinds zijn verkiezing in 2017. In een YouGov-peiling gaf slechts 21 procent van de ondervraagden tevreden te zijn met de president.