De benoeming van oud-minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V), bij de Nationale Bank kan op heel wat kritiek rekenen. Zo zouden er – door het vertrek van Marcia de Wachter (eveneens CD&V) – geen vrouwen meer in het directiecomité zetelen. “Geen enkele vrouw aan de tafel is geen goede zaak”, oordeelde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo op Twitter. De christendemocraten blijven echter achter hun benoeming staan. Onze positie is ongewijzigd, klinkt het in De Morgen.

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), heeft begrip voor de controverse omtrent een volledig mannelijk directiecomité bij de Nationale Bank (NBB). “Je kunt moeilijk zeggen dat het in aansluiting is met wat er leeft in de maatschappij. En dat is een understatement. Maar we moeten de politieke evenwichten respecteren en het was aan die bepaalde partij (CD&V, n.v.d.r.) om een directeur voor te stellen”, stelde hij in De Ochtend. Daarnaast merkte de N-VA’er op dat alle andere partijen – waaronder ook de Open Vld van De Croo – geen vrouw benoemden. De N-VA-minister bracht daarbovenop nog eens zijn eigen hervormingsvoorstellen voor de NBB in herinnering. Toen Van Overtveldt deze enkele jaren geleden presenteerde, waren de andere coalitiepartners niet bijster enthousiast.

Niet enkel Van Overtveldt formuleerde (stilzwijgend) kritiek op de benoeming van Vanackere, ook MR-vicepremier Didier Reynders ziet liever meer vrouwen in het directiecomité van de Nationale Bank. “Het is noodzakelijk om een betere verdeling te hebben tussen mannen en vrouwen”, stelde hij op Radio 1. “Ik pleit voor een aantal regels daarrond”. Toch ontbond Reynders (nog) niet zijn duivels. Net zoals Van Overtveldt stelde de Franstalige liberaal dat uiteindelijk de christendemocraten zelf moeten beslissen over de benoeming van Vanackere.

“Onze positie is ongewijzigd”

Ondanks de kritiek van Open Vld, MR en N-VA blijft CD&V achter de benoeming van Vanackere staan. “Onze positie is ongewijzigd, er was unanieme steun voor Vanackere”, reageert woordvoerder Steffen Van Roosbroeck tegenover De Morgen. “Je kan moeilijk en cours de route de spelregels veranderen”.

Wel willen de christendemocraten nu werk maken van vrouwenquota bij de Nationale Bank, beurswaakhond FSMA en het Rekenhof. Ook bij die instellingen zou – net zoals bij beursgenoteerde bedrijven – de leiding voor minstens een derde uit vrouwen moeten bestaan.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/