Friedrich Merz (CDU), een van de kandidaat-opvolgers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel als leider van de christendemocratische CDU, heeft de Duitse grondwettelijke garantie op asiel voor alle ‘politiek vervolgden’ in vraag getrokken. Volgens hem kan die garantie Duitsland verplichten om migranten op te nemen de elders werden afgewezen.

Friedrich Merz (CDU), een van de kandidaat-opvolgers van de Duitse bondskanselier Angela Merkel als leider van de CDU, deed de uitspraken tijdens een campagnebijeenkomst in de oostelijke deelstaat Thüringen. “We moeten bereid zijn om het grondwettelijke recht op asiel ter discussie te stellen als we een serieus Europees immigratie- en vluchtelingenbeleid willen”, zegt Merz.

Asiel voor alle ‘politiek vervolgden’

De Duitse grondwet garandeert asiel aan alle ‘politiek vervolgden’. Dat was een relatief eenvoudig engagement tijdens de Koude Oorlog, toen maakte vooral een beperkte groep dissidenten gebruik van die clausule. Sinds de migratiecrisis vormt het volgens critici echter een achilleshiel in het Duitse migratiebeleid. Merz wijst er op dat die grondwettelijke garantie uniek is binnen de Europese Unie. Het zou Duitsland bijvoorbeeld kunnen verplichten om migranten op te nemen de elders werden afgewezen.

Merz is niet de eerste kandidaat-opvolger van Merkel die kritiek uit op het migratiebeleid van de bondskanselier. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) wil bijvoorbeeld dat er op het CDU-congres in december gestemd wordt over hoe om te gaan met het VN-migratiepact. De kandidaat-voorzitter sluit een uitstel van de ondertekening van het pact niet uit. “Alle vragen van burgers moeten op tafel worden gelegd en beantwoord, anders zal het ons politiek inhalen. Indien nodig zullen we later tekenen”, aldus Spahn.