In het vluchtelingenkamp Agia Eleni in het noordwesten van Griekenland werd afgelopen week een verschrikkelijke ontdekking gedaan. Een jongen van drie jaar oud kwam naar zijn moeder gelopen met pijn en bloedingen. Een medisch onderzoek bevestigde dat de verwondingen het gevolg zijn van seksueel misbruik. Men arresteerde een Syrische jongeman op verdenking van verkrachting. Dat meldt The Daily Mail.

De moeder beweert dat haar zoontje van drie naar de sportfaciliteiten was gegaan in het kamp en naar haar terug kwam gelopen met tranen in de ogen en uitwendig letsel. De jongen kloeg over pijn in de onderbuikstreek en geslachtsdelen. Daarop ging de moeder met haar kind naar het Universitair Ziekenhuis van Ioannina. De dokters aldaar kwamen tot de vaststelling dat het om seksueel misbruik moest gaan.

Ondertussen is een verdachte aangehouden. De 20-jarige Syriër Alshahada Thamer wordt in verdenking gesteld van het verkrachten van de jongen. Thamer zou in het kamp zijn geweest bij zijn arrestatie. Het is echter niet geheel duidelijk op welke manier hij aan de feiten gelinkt is en wat het bewijs tegen hem zou zijn.

Verkrachtingsgolf

Seksueel misbruik door vluchtelingen komt wel vaker voor in zulke kampen. De Verenigde Naties en een aantal ngo’s hebben in hun verslagen al hun bezorgdheid geuit over het toenemende aantal verkrachtingen. Overigens stopt dit fenomeen niet aan de grenzen van het kamp. Er zijn immers al tal van voorbeelden geweest van zulk gedrag door migranten uit Afrika of het Midden-Oosten waarbij de daders zich aan al dan niet inheemse bevolking vergrepen. Denk maar aan de feiten op oudejaarsavond in Keulen in 2015. En afgelopen week verkrachtte een Somaliër met subsidiaire bescherming nog een gepensioneerde vrouw op een strand in Italië.