Jean-Pierre Van Rossem, de legendarische/beruchte ex-beursgoeroe, -econoom, -schilder, -publicist en -politicus is veroordeeld tot 2 jaar effectieve celstraf. Tevens wordt 390.000 euro verbeurd verklaard. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Van Rossem maakte zijn fortuin met het ‘Moneytron’-systeem: iets dat de beursgang zou voorspellen met een wiskundig model. In werkelijkheid ging om een Ponzi-achtig frauduleus systeem waarbij vele naïeve (en rijke) investeerders werden opgelicht. Van Rossem leidde tot voor kort een luxeleven met geld dat hij in Zwitserland zou verborgen hebben. Zelf ontkende Van Rossem steeds alles en zijn advocaat liet reeds weten wellicht in beroep te zullen gaan.

Van Rossem (73) – een van Vlaanderens meest omstreden figuren – is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar. Dit voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. De zaak dient apart gezien te worden van Van Rossems eerdere Moneytron-fraudezaak, waarvoor hij in 1995 al tot 5 jaar cel werd veroordeeld. Het meest recente onderzoek naar Van Rossem startte in 2010 toen de antiwitwascel verdachte transacties vond op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Men vermoedt echter wel dat deze middelen zijn vergaard in Van Rossems Moneytron-periode.

Van Rossem heeft/had luxe-levensstijl met klein pensioentje

De transacties betreffen cash stortingen van grote bedragen, maar opgedeeld in kleine schijfjes, zo weet Het Laatste Nieuws. Eenmaal het geld werd gestort, werd het veelal opnieuw afgehaald, vaak in een vreemde munt. Verder bleek dat Van Rossem – die officieel enkel een klein pensioen ontvangt – er samen met zijn partner een dure levensstijl op nahield. Luxueuze reizen, sterrenrestaurants, een villa en dure wagens waren hier onderdeel van, en werden allemaal in cash betaald. Het parket is er echter van overtuigd dat het geld geen legale oorsprong heeft.

Toen Van Rossen in 1995 werd veroordeeld wegens schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen (hij hield investeerders met Moneytron riante winsten voor, terwijl hij gewoon de een uitbetaalde met het geld van de ander om daarna de stekker eruit te trekken) en het uitgeven van ongedekte cheques kreeg de duizendpoot vijf jaar cel. Het geld dat Van Rossem van zijn investeerders weg zwendelde, werd echter nooit gevonden en zou op Zwitserse bankrekeningen terecht zijn gekomen.

Van Rossems advocaat beweert echter dat het parket ondanks een jarenlang onderzoek deze vermoedens niet hard kan maken en er geen enkel echt bewijs is van fraude. De rechtbank dacht hier evenwel anders over. Beroep is wel nog mogelijk en “de kans is zeer zeer groot dat we in beroep gaan”, aldus nog de advocaat van Van Rossem.

ROSSEM

In 1991, toen Van Rossem al volop verwikkeld was in een gerechtelijk onderzoek naar fraude tegen zijn persoon, richtte de ‘econometrist’ een libertijnse partij op genaamd ROSSEM, een backroniem voor ‘Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij’. Zijn partij behaalde bij de verkiezingen van ’91 vier zetels in het parlement waaronder één voor zichzelf. Gezien zijn arrestatie in datzelfde jaar kon hij zijn eigen zetel pas in ’92 opnemen. In 2014 probeerde Van Rossem opnieuw het parlement te veroveren, maar dit opzet faalde faliekant.

Het is dus niet de eerste, maar ook niet de tweede keer dat Van Rossem wordt veroordeeld. In 1971 werd hij reeds voor een eerste keer schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en het uitschrijven van ongedekte cheques. Toen kreeg hij één jaar cel met uitstel.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken