Jan Jambons (N-VA) strijd tegen moslimextremisme in Brussel gaat een nieuwe fase in. Hij zal weldra een pilootproject starten in de beruchte gemeente Molenbeek dat inzet op preventie. Dat bericht Het Laatste Nieuws“De harde aanpak van terroristen en criminelen was een eerste prioriteit, nu moeten we ervoor zorgen dat jongeren niet opnieuw in de netten van malafide bendes terechtkomen”, aldus de minister.

Jambon maakte 200.000 euro vrij voor We Love Brussels. Dit is een project waar de Molenbekenaars kunnen samenkomen en dat hen moet “helpen om hun talenten te ontwikkelen en een job te vinden”. Voor de uivoering van het plan nam men Sihame El Kaouakibi onder de arm, bekend vanwege haar Antwerpse projecten voor jongeren zoals Let’s Go Urban en Wannawork. Ook private partners zullen in het project investeren.

Na de aanslagen van 2015 werkte de regering het Kanaalplan uit. Dat was grotendeels een verhaal van verhoogde activiteit van de orde- en inlichtingendiensten. In acht Brusselse gemeenten waaronder Molenbeek voerde men de politiecontroles en huiszoekingen op. Jambon wil nu met We Love Brussels de harde aanpak combineren met de zachte.

“Dit is het bewijs dat we de strijd tegen extremisme als een inclusief totaalproject zien”, zo zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van de minister. “We moeten de harten van de jongeren veroveren en zorgen dat ze kansen grijpen in onze samenleving.” Het project in Molenbeek is slechts een pilootproject, maar “als het een succes blijkt, kunnen andere plaatsen in ons land volgen”, voegt hij er nog aan toe.

Lokaal verzet

Het bleek evenwel niet gemakkelijk om het project lokaal op poten te zetten. De burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), zag het plan wel zitten. Haar meerderheid (met cdH-CD&V en Ecolo-Groen) echter helemaal niet. De piste om samen te werken met het lokale bestuur is dus van de baan en de opvolging van het project is nu de volledige verantwoordelijkheid van Binnenlandse Zaken. “Pijnlijk om te zien dat een positief project vanuit de federale overheid botst op de muren van het lokale bestuur”, aldus Van Raemdonck.