De Franse president Emmanuel Macron zit achter de druk van de Europese Unie op Italië inzake de Italiaanse begroting, dat beweert althans een anonieme Italiaanse minister. Volgens hem wil Macron Italië financieel laten uitkleden om nadien in het “land te gaan shoppen”.

Volgens een anonieme minister van de Italiaanse regering – bestaande uit de populistische Vijfsterrenbeweging en de rechtsnationalistische Lega – is de de Franse president Emmanuel Macron de grootste drijfveer achter het conflict tussen de Europese Unie en Italië inzake de Italiaanse begroting. “Macron is vastbesloten Italië te straffen”, zegt de minister. De strategie van Macron zou er volgens hem uit bestaan Italië financieel uit te laten kleden om vervolgens “in ons land te gaan shoppen”.

“Als we werden gedwongen om de schuld terug te betalen zouden we in feite gedwongen kunnen worden om onze familiejuwelen , zoals Eni, Enel, Fincantieri, enzovoorts te verkopen. En de Franse eetlust is bekend en oud”, aldus de minister.

Conflict over begroting

De Europese Commissie (EC) heeft vorige maand de Italiaanse begroting voor 2019 verworpen. Volgens de Commissie schendt de begroting de EU-regelgeving inzake overheidsuitgaven op flagrante wijze. Mogelijk volgen er disciplinaire maatregelen. De Italianen lieten weten dat Brussel geen grote veranderingen hoeft te verwachten: “Er is geen plan B”.

De Italiaanse begroting heeft een tekort van 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Het Italiaanse begrotingstekort in 2019 wordt daarmee drie keer zo groot als de doelstelling van de vorige regering. Vicepremiers Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega) wilden immers dat de begroting campagnebeloftes zoals een basisinkomen, een vlaktaks en een verlaging van de pensioenleeftijd zou omvatten.