Israël krijgt vervroegde verkiezingen. Dat schrijft Haaretz. Reeds twee partijen – het religieus-nationalistische Joodse Huis en het seculier-nationalistische Yisrael Beiteinu – stapten deze week op uit de conservatieve Israëlische regering. Er heerst onder meer sterke onvrede over het staakt-het-vuren dat deze week bereikt werd in Gaza.

Het religieus-nationalistische Joodse Huis stapt uit de conservatieve Israëlische regering en brengt deze daarmee ten val. Naftali Bennett, de partijleider van het Joodse Huis, had het Defensieministerie opgeëist nadat de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu – Israël Ons Huis) woensdag was opgestapt. Indien zijn verzoek niet werd ingewilligd, zou hij de regering doen vallen. Premier Benjamin Netanyahu (Likoed) weigerde echter. Zondag zou een datum worden vastgelegd voor nieuwe verkiezingen.

Staakt-het-vuren in Gaza

Lieberman stapte met zijn seculier-nationalistische Yisrael Beiteinu op uit de regering uit onvrede met het staakt-het-vuren dat bereikt werd in Gaza. Eerder deze week werden vanuit de Palestijnse enclave honderden raketten afgevuurd op Israël. Er wordt gefluisterd dat Netanyahu het staakt-het-vuren tegen de wil van de ministers in zou hebben doorgedrukt.

Met het vertrekken van Yisrael Beiteinu had de conservatieve regering van Netanyahu een flinterdunne meerderheid van slechts 61 op de 120 zetels in de Knesset. Met het vertrek van het Joodse Huis heeft de regering slechts 53 zetels, een minderheid. Aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat Netanyahu partners in de oppositie vindt om een nieuwe regering te vormen, lijken verkiezingen onvermijdelijk.