Een spannende dag in Nederland vandaag. In tientallen steden en gemeenten vindt vandaag de intrede van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten plaats, maar dat zorgt voor veel controverse. Tegenstanders van Zwarte Piet proberen via protestacties in verschillende steden de feestvreugde te bederven. In enkele gemeentes zou de intrede zelfs al afgeblazen zijn

In Nederland woedt de discussie rond Zwarte Piet de laatste jaren steeds heviger. Voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet gaan er steeds feller met elkaar in de clinch. Volgens tegenstanders is de traditionele Zwarte Piet immers een “racistische karikatuur van Zwarte Piet”. Naar goede gewoonte laait de discussie ook dit jaar weer fel op.

Via de rechtbank probeerden tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas zelfs helemaal verbieden. Toen dat mislukte, zorgde dat voor veel frustraties bij enkele kopstukken van de actiegroepen. Eén van hen werd gearresteerd omdat hij op sociale media dreigde met een aanslag op Sinterklaas.

Confrontaties

De grootste actiegroep Kick Out Zwarte Piet kondigde aan dit jaar geen actie te zullen voeren bij de landelijke intrede, maar zich te verspreiden over verschillende steden. In Rotterdam, Alkmaar, Dokkum en 10 andere steden zullen ze proberen de intrede van Sinterklaas te verstoren. In Rotterdam zou het daarbij al tot confrontaties gekomen zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Maar ook bij de landelijke intrede verzamelden enkele actiegroepen om er te protesteren tegen het kinderfeest. De demonstranten gebruiken een megafoon en scanderen leuzen dwars door de sinterklaasliedjes heen. Hun aanwezigheid leidt tot veel verontwaardigde reacties. “Ze moeten zich schamen. Mijn kleine meisje is in tranen”, zegt een moeder met een huilend meisje.

Mogelijk komt het vandaag nog tot confrontaties in verschillende Nederlandse steden. Supporters van voetbalclub PSV kondigden al aan de protestacties van Zwarte Piet-tegenstanders in Eindhoven te zullen dwarsbomen.