Er verblijven opnieuw tientallen illegale transitmigranten in het station van Brussel-Noord. Daar zorgen de illegalen voor veel overlast. Jonge vrouwen worden er lastiggevallen, afval wordt er overal achtergelaten en het stinkt er naar uitwerpselen. In de politiek schuift men de verantwoordelijkheid voor de penibele situatie van zich af. Dat meldt De Standaard.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Twee jaar geleden was het aantal illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark zo groot dat het zelfs wereldnieuws werd. Honderden, misschien zelfs duizenden illegalen verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden tot gevolg. Het kamp werd ontruimd, maar het probleem werd nooit helemaal opgelost.

Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds honderden of misschien zelfs duizenden illegalen in en rond het intussen beruchte Brusselse park, wat voor veel overlast en onrust zorgt in en rond het park. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant. De politieke druk voor een oplossing voor het Maximiliaanpark stijgt dag na dag. De Brusselse regering roept ambtenaren op om de omgeving van het park te vermijden vanwege het gevaar.

“Ik ben bang”

Nu het kouder wordt, zoeken de illegalen andere oorden op. Een populaire bestemming is het Brusselse Noordstation, waar de transitmigranten nu voor veel overlast en ontevredenheid zorgen. Iedere voorbijganger wordt aangeklampt door de illegalen, die opdringerig vragen om geld of (jonge) vrouwen lastigvallen. “Het is de laatste keer dat ik hier kom, ik ben bang”, zegt een jonge studente.

(Lees verder onder de tweet.)


Naast reizigers klaagt ook het kuispersoneel van het station de onhoudbare situatie aan. De illegalen laten hun afval immers zomaar overal achter waardoor bergen afval ontstaan in en rond het noordstation. Daarnaast worden de muren van het station gebruikt als toilet en zijn overal uitwerpselen te vinden. Er hangt bijgevolg een erg doordringende stank in het station.

Al maanden en eigenlijk jaren wordt er in de politiek naar elkaar gewezen wat betreft de verantwoordelijkheid van de illegalen in het Maximiliaanpark of het Brusselse noordstation. Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) stelt dat Schaarbeek verantwoordelijk is, de burgemeester van Schaarbeek wijst naar de federale politie. Op federaal niveau klaagt men dan weer over de slappe lokale aanpak.