Hongarije start een affichecampagne tegen Belgisch oud-premier Guy Verhofstadt (Open vld). Dat schrijft Het Laatste Nieuws. “Honderden mensen kwamen sinds 2015 om bij terreuraanvallen, maar Guy Verhofstadt zegt: ‘We hebben geen migratiecrisis.’ Dit is gestoord”, staat er te lezen op de affiches.

De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) start een affichecampagne tegen Guy Verhofstadt (Open vld), Belgisch ex-premier en fractieleider van de liberalen (ALDE) in het Europees Parlement. “Honderden mensen kwamen sinds 2015 om bij terreuraanvallen, maar Guy Verhofstadt zegt: ‘We hebben geen migratiecrisis.’ Dit is gestoord”, staat er te lezen. De affiches worden rondgereden op een reclamewagen. De Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltán Kovács insinueert op Twitter dat de wagen binnenkort ook in Brussel zal rondrijden.

Kritiek Verhofstadt op Orbán

Verhofstadt en Orbán zijn al langer elkaars beste vijanden. Deze campagne is een reactie op eerdere affiches van Verhofstadt waarin hij beweerde dat Orbán de Europese Unie met EU-geld wil vernietigen. Verhofstadt had de laatste maanden herhaaldelijk kritiek op Hongarije en Orbán. Volgens hem respecteert het land de ‘Europese waarden’ en de mensenrechten niet.

In september stemde het Europese Parlement over een rapport van het groene Nederlandse parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks). Volgens Sargentini werd de rechtsstaat in Hongarije aangetast. In een opiniestuk voor CNN schreef Verhofstadt toen dat “ook de Verenigde Staten moeten ingrijpen” tegen Orbán.

“Niet erg origineel, Viktor. Eerst kopieerde je het beleid van Poetin, daarna nam je geld van de EU en nu steel je mijn campagne-ideeën”, schrijft Verhofstadt op Twitter.

ADVERTENTIE