In een editoriaal in Het Laatste Nieuws toont gerespecteerd politiek journalist Jan Segers weinig begrip voor de kritiek jegens de PVDA-machtsdeelname in Zelzate. “De verontwaardiging van [partijvoorzitters] Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) is theater”, zo luidt het. Ook het cordon sanitaire – dat elke machtsdeelname van het Vlaams Belang verhindert – wordt door de mangel gehaald nadat vorige maand het aan Vlaams Belang gelieerde Forza Ninove 40% van de stemmen behaalde. “Twee op de vijf Ninovieters hebben voor D’haeseleer gestemd. Geef hen hun zin. Laat hem besturen”.

“Noord-Korea aan het Kanaal Gent-Terneuzen? Venezuela in Vlaanderen? Hou toch op”. HLN-coryfee Segers moet niets weten van de al dan niet geveinsde verontwaardiging van centrumrechts na het nieuws uit Zelzate rond een coalitievorming met de extreemlinkse PVDA en sp.a. Afgelopen weekend werd duidelijk dat PVDA In Zelzate een schepen zal krijgen. “Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent”, zo reageerde De Wever. Rutten stelde dat samenwerken met PVDA onaanvaardbaar is, want “Vlaams Belang zorgt voor rassenhaat, PVDA voor klassenhaat”. En Beke vond dan weer dat het ongelofelijk is dat sp.a doet waar zelfs PS niet aan wil beginnen”. Zij vinden een afspraak tegen samenwerking met PVDA even logisch als het cordon sanitaire.

De mening van Jan Segers.

Publiée par Het Laatste Nieuws uit Zelzate sur Lundi 12 novembre 2018

“Bewaar uw hooggestemde principes voor uw eigen regeringswerk”

“Bewaar uw hooggestemde principes voor uw eigen regeringswerk op Vlaams en federaal niveau, in plaats van uw morele banvloek uit te spreken over één vlek in Vlaanderen waar één inwoner op vier voor een weliswaar radicale, maar onschuldige, partij heeft gestemd – welgeteld 1.894 kiezers in Zelzate City”, zo klinkt het striemende advies van Segers in reactie op de kritiek. “Dat zijn, op die ene dorpsgek na, heus niet allemaal mensen die betoverd zijn geraakt door de biografie van Jozef Stalin (de communistische dictator die de Sovjet-Unie leidde tot 1953 en miljoenen doden maakte, red.)”.

Segers staaft zijn argumentatie aan de hand van het programma van de PVDA dat “het systeem niet aan het wankelen en kantelen” zal brengen, omdat de budgettaire armslag van het lokaal bestuur immers beperkt blijft. “[E]en habbekrats van de rijken en andere aandeelhouders af[…]pakken en dat […] geven aan wie het beter kan gebruiken. Belastingverlaging voor zelfstandigen en familiebedrijven: dat is wat de PVDA in Zelzate van plan is. Middenstandsliberalisme, zowaar. Belastingverhoging voor de grote bedrijven: daar moet het van komen. Bij ArcelorMittal, vroeger Sidmar, davert de directiekamer op haar grondvesten – van het lachen, welteverstaan”.

(Lees verder onder de tweet.)

Forza Ninove

En Segers laat dezelfde logica gelden als het gaat over (radicaal) rechts. “Waarom panikeren mocht Vlaams Belang’er Guy D’haeseleer alsnog de sjerp om zijn pens spannen? Als Zelzate niet Pyongyang aan het Kanaal is, wat zou Ninove dan Berchtesgaden aan de Dender zijn?”

Leve de lokale democratie, zonder nationale fatwa’s!

“Twee op de vijf Ninovieters hebben voor D’haeseleer gestemd. Geef hen hun zin. Laat hem besturen”, zo vindt Segers verder in zijn HLN-edito. “Op zijn minst is dat een boeiend experiment. Wie weet doet het de stad zelfs deugd. En is het niet zo, dan zal de schade nooit onherstelbaar zijn. Leve de lokale democratie, zonder nationale fatwa’s”. De veteraan-journalist vindt dat PVDA-schepen Geert Asman noch D’haeseleer schatplichtig zijn aan de excessen van het communisme of fascisme in de 20ste eeuw, “laat staan schuldig. Zolang ze binnen de wet blijven, staat het hen vrij om buiten de lijntjes te kleuren. Politiek is geen kleuterklas”.

Of het editoriaal van Segers navolging zal krijgen, valt nog af te wachten. Eerder liet Segers in De Afspraak nog optekenen dat de reden dat N-VA niet samenwerkt met Forza Ninova van strategische aard” is. Eens dat gebeurt kan N-VA immers niet langer zeggen dat een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem is. De Wever liet na het nieuws rond Zelzate echter optekenen dat “er nu voor ons geen beperkingen meer” zijn.