Het voormalige hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maaßen is gisteren op staande voet ontslagen door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). Aanleiding vormt een toespraak achter gesloten deuren waarin Maaßen sprak van een “naïef en links” beleid van de Duitse regering. Ook maakte hij gewag van “radicaal-linkse krachten” in de SPD, de sociaaldemocratische coalitiepartner van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Hij zei ook dat hij overwoog om in de politiek te gaan.

Het voormalige hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maaßen is gisteren uit zijn nieuwe job ontslagen door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). “Ik heb de president gevraagd om het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst met vervroegd pensioen te sturen”, aldus Seehofer. Volgens de minister had Maaßen “een vertrouwensrelatie onmogelijk gemaakt”.

“Idealistisch, naïef en links beleid”

Aanleiding vormt een afscheidstoespraak in besloten kring, aan andere hoofden van Europese binnenlandse inlichtingendiensten. Daarin noemde Maaßen zichzelf het slachtoffer van een heksenjacht van “radicaal-linkse krachten” in de SPD, de sociaaldemocratische coalitiepartner van bondskanselier Angela Merkel (CDU). De uitlatingen werden aan het licht gebracht door de Süddeutsche Zeitung. “Een strijd tegen extreem-rechts rechtvaardigt niet dat extreemrechtse misdaden worden verzonnen. Zowel de media als […] linkse politici, die zich door mij op hun valse berichtgeving betrapt voelden, eisten toen mijn ontslag”, zei Maaßen.

De voormalige spionnenchef insinueerde ook dat hij overweegt om in de politiek te stappen. “Ik word in Duitsland gezien als een criticus van idealistisch, naïef en links buitenlands en veiligheidsbeleid. Ik kan me een leven buiten de openbare dienst voorstellen, bijvoorbeeld in de politiek of het bedrijfsleven”, aldus Maaßen. “Ik had nooit gedacht dat de angst voor mij en voor de waarheid delen van de politiek en media in zo’n staat van paniek en hysterie zou kunnen brengen, dat vier zinnen van mij genoeg waren om een regeringscrisis in Duitsland te veroorzaken.”

AfD: “Maaßen is van harte welkom”

Maaßen kwam eerder al in het oog van de storm terecht toen hij de authenticiteit van video’s in Chemnitz, waarin mensen te zien zouden zijn die jacht maakten op migranten, in twijfel trok. Ook toen vroeg de SPD om zijn ontslag. Op dat moment kon hij wel nog op de steun van Seehofer rekenen. Maaßen moest aftreden als hoofd van de inlichtingendienst, maar kon aan de slag als speciaal raadgever voor Europese en internationale contacten binnen het ministerie van Seehofer.

Het rechtsnationalistische Alternative für Deutschland (AfD) liet al weten dat de partij graag met Maaßen zou samenwerken. “Ik heb groot respect voor meneer Maaßen. Als hij zich bij ons wilde aansluiten, zou hij zeer welkom zijn”, zegt AfD-voorzitter Jörg Meuthen.