Bijna exact één jaar geleden werd er in het centrum van Brussel flink keet geschopt. Zo werden de voorbereidingen voor ‘Winterpret’ vernield, staken hoofdzakelijk allochtone relschoppers twee wagens in brand en plunderde of vernielde men in totaal zestien winkels. Echter, zo vertelde Frieda De Kerf van meubelzaak Galeries du Meuble na de rellen, veel zorgen zouden de winkeliers zich niet moeten maken: de stad zou alle kosten betalen die niet door de verzekering werden gedekt. Één jaar later is daar, tot woede van de zaakvoerster, nog maar weinig van in huis gekomen. “Het stadsbestuur komt duidelijk zijn beloftes niet na. Nochtans is het stadsbestuur verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn burgers en hun bezittingen”, klinkt het.

Een jaar geleden won Marokko met 0-2 van Ivoorkust, als gevolg hiervan plaatste het nationale elftal zich voor het (toen) aanstaande WK in Rusland. Na wedstrijd verzamelden zo’n driehonderd Marokkanen zich. Maar de sfeer sloeg al snel om en de supporters brachten grote vernielingen aan en begonnen te plunderen. De politie was onvoorbereid en arresteerde op het moment van de rellen niemand. Pas later werden er verdachten gezocht en aangehouden op basis van bewakingsbeelden.

Marokkaanse jongeren zetten centrum Brussel op stelten

De handelaars, die vooral in de richting van de politie wezen, zouden evenwel door de stad worden gecompenseerd. “De burgemeester en het kabinet hebben alle getroffen handelaars bezocht. Ze kregen een fiche waarop ze de schade konden vastleggen”, verklaarde de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS) toen tegenover Het Laatste Nieuws. “Toen de burgemeester langskwam, beloofde hij dat de stad zou dekken wat de verzekering niet terugbetaalt. Hij zal zich schuldig voelen, zeker”, klonk het bij De Kerf.

“Van het kastje naar de muur gestuurd”

In een persbericht laat De Kerf weten dat er van die belofte nog maar weinig in huis is gekomen. Zo heeft ze naar eigen zeggen nog 16.900 euro te goed van de stad. Het bekomen van deze vergoeding is evenwel geen eenvoudige klus. “Door de stad worden we van het kastje naar de muur gestuurd”, klinkt het. Daarnaast besliste het stadsbestuur dat ze enkel materiële schade gaan vergoeden en geen morele.

Het probleem volgens De Kerf? De betwiste 16.900 euro maakt geen morele schade uit maar dekt de bewakingskosten, de herstellingen van de deuren, de beplanking van de etalages en het opruimen van zware glasstukken. Daarnaast omvat het bedrag ook de voorlopige advocaatkosten, de bedrijfsschade (algemene kosten zoals elektriciteit en de gederfde winst) en de onbruikbaarheid van de winkel. Immers, hoewel ze de winkel 32 werkdagen niet kon uitbaten, liep de huur gewoon door.

Voor de uitbaatster staat het dan ook vast dat het “stadsbestuur zijn beloftes niet nakomt”. “Nochtans is het stadsbestuur verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn burgers en hun bezittingen”, aldus de zelfstandige.