Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft naar eigen zeggen “geen enkele ambitie” om minister te worden na de Vlaamse en federale verkiezingen in mei 2019. Ze wil graag burgemeester van Aarschot blijven. Dat zei ze in een interview met Het Laatste Nieuws.

Rutten is sinds de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar de nieuwe burgemeester van Aarschot en ze is ook van plan om dat te blijven na de Vlaamse en federale verkiezingen van volgend jaar. Ze wil naar eigen zeggen geen minister worden: “Dat ga ik niet doen. Zes jaar burgemeester, dat heb ik de kiezer beloofd. Ik heb geen enkele ambitie om minister te worden. Ik heb die kans de voorbije jaren al een paar keer gekregen, maar ik ben heel graag partijvoorzitter. Dat blijf ik tot 2020.” Of ze na 2020 nog partijvoorzitster zal zijn sluit ze niet uit: “Maar je moet ook niet te lang op dezelfde stoel willen zitten. We zien wel.”

Ze vraagt zich dan ook af waarom iedereen ervan uitgaat dat ze minister zal worden: Vincent Van Quickenborne heeft destijds het vicepremierschap opgegeven om zich helemaal aan Kortrijk te wijden en zie hoe zijn stad vandaag blinkt. Is het dan zo vreemd dat ik dat ook wil doen voor mijn eigen Aarschot en onze 30.000 inwoners?” De geruchten over een mogelijke ministerpost voor Rutten worden echter gevoed door haar pleidooi voor een even groot aantal mannelijke als vrouwelijke ministers in de regering. “Ik heb ervoor gepleit dat de volgende regeringen voor de helft uit vrouwen zouden bestaan. En er zullen ook meer vrouwen onze lijsten trekken in 2019”, vervolgt Rutten. Maar zelf minister worden na dergelijke uitspraken wil ze niet: “Nee. Dat zou te comfortabel zijn. Daarvoor pleiten en er zelf als eerste gebruik van maken? Zo doe ik niet aan politiek.”