In Griekenland vroegen dit jaar al ongeveer vier keer meer migranten asiel aan dan in 2015, het recordjaar van de asielcrisis. De Griekse eilanden, waar migranten hun asielprocedure doorlopen, zitten overvol en worden geteisterd door criminaliteit. Vooral seksueel misbruik is een veelvoorkomend feit. Zo werd vorige week nog een 3-jarige jongen verkracht door een Syrische migrant.

Het probleem van illegale migratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Eenmaal aangekomen in deze landen, geldt vrij verkeer van personen en proberen de migranten op die manier door te reizen naar andere Europese landen.

De omstreden deal tussen Turkije en de EU moest daar een einde aan maken. Sinds die deal mogen migranten niet meer vrij reizen na aankomst in Griekenland. In afwachting van de afhandeling van hun asielprocedure moeten migranten nu in centra op de Griekse eilanden verblijven. Bovendien beloofde Turkije om migranten die illegaal via Turkije naar Europa kwamen terug te nemen.

Recordjaar 2015

Maar wegens een gebrek aan personeel verlopen de asielprocedures van migranten op de Griekse eilanden bijzonder traag, waardoor sinds de deal met Turkije slechts 1.725 in totaal werden teruggestuurd. In de tussentijd blijft het aantal migranten op de Griekse eilanden dag na dag aangroeien. Dat blijkt uit een rapport van The Economist.

“Sinds de deal met Turkije hebben alleen maar meer migranten asiel aangevraagd in Griekenland. Er werden dit jaar al ongeveer vier keer meer asielaanvragen ingediend dan in 2015”, klinkt het. Die cijfers zijn opmerkelijk gezien het feit 2015 gezien wordt als hét recordjaar van de asielcrisis.

(Lees verder onder de tweet.)

Criminaliteit

De Griekse eilanden zijn intussen overvol en er blijven dagelijks nieuwe migranten toestromen. Vandaag zouden er ruim 21.000 migranten in de asielcentra op de Griekse eilanden verblijven, terwijl er een opvangcapaciteit is van slechts 6.300 mensen. Het kleine eiland Samos bijvoorbeeld heeft een opvangcapaciteit van 648 mensen en huisvest ruim 4.000 migranten.

Een golf van criminaliteit teistert intussen de Griekse eilanden meer en meer. Seksueel misbruik door migranten komt alsmaar vaker voor in en rond de vluchtelingenkampen. De Verenigde Naties en een aantal ngo’s hebben in hun verslagen al hun bezorgdheid geuit over het toenemende aantal verkrachtingen. Vorige week werd er nog een jongen van amper 3 jaar oud verkracht door een Syriër.