Google introduceerde in mei een programma in Gmail dat automatisch zinnen afwerkt terwijl de gebruiker ze nog aan het schrijven is. Als iemand “ik hou van” typt, stelt het bijvoorbeeld jou voor. De woorden “hem” of “haar” zullen echter niet verschijnen. De angst om het geslacht verkeerd te bepalen is groot en Google wil zijn gebruikers niet voor het hoofd stoten

Paul Lambert, product manager bij Gmail, ontdekte het probleem toen hij schreef “Ik ontmoet volgende week een investeerder.” Het programma, Smart Compose, stelde een mogelijke aanvullende vraag voor. “Wil je hem ontmoeten?” Dat terwijl de investeerder een vrouw was. Voor Google was dit een groot struikelblok.

Gespecialiseerd team

Hoewel veel klanten vreemde sprongen van hun autocorrector gewoon zijn, wilde Google ten alle prijze fouten in het toekennen van het geslacht mijden. “Niet alle mislukkingen zijn gelijk, gender is een heel erg groot iets om verkeerd te hebben,” aldus Lambert.

Gmail heeft 1,5 miljard gebruikers en Smart Compose helpt bij 11 procent van de berichten die vanuit Gmail opgesteld worden. Google werkt nu met een speciaal team dat “vooroordelen” of beschamende resultaten uit de weg moet ruimen. Medewerkers buiten de VS zullen moeten zoeken naar lokale culturele gevoelige punten. Binnenkort worden er gelijkaardige programma’s uitgewerkt voor het Spaans, Portugees, Italiaans en het Frans.

(Lees verder onder de tweet)

Linkse agenda

Eerder dit jaar kwam naar boven dat er een cultuur van politieke correctheid heerst bij Google en de top van het bedrijf een linkse agenda heeft. Zo werden conservatieven naar buiten gekeken en worden dissidente stemmen weinig geapprecieerd. Blanke mannen zijn er niet meer zo welkom. Ook probeerde de multinational de democrate Hillary Clinton een duwtje in de rug te geven bij de verkiezingen in 2016.

Veel gebruikers schakelden al over naar Duckduckgo, dat niet activistisch links is en bovendien ook de privacy van haar gebruikers veel hoger in het vaandel draagt.