Het protest van ‘les gilets jaunes’ – een losse, maar grote groep burgers in Frankrijk en Wallonië – tegen de hoge brandstofprijzen gaat onverminderd verder. De acties, die allerlei faciliteiten blokkeren, zorgden er voor dat één op drie tankstations in Wallonië inmiddels droog staat. In Frankrijk is intussen een tweede dode gevallen.

Dinsdagnacht vonden verschillende opstootjes plaats in Wallonië. De activisten eisen lagere dieselprijzen. De acties zijn zodanig hevig, dat in de provincie Henegouwen een nieuwe crisisprocedure werd in gang gezet, zo brengt BELGA. Dit op aanraden van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). In Mignault werd de snelweg A7-E19 Bergen-Brussel vanuit twee richtingen geblokkeerd hetgeen voor flinke verkeersopstoppingen zorgde. Ook een TV-ploeg van de RTBF werd er aangevallen.

TV-ploeg aangevallen met voetzoekers

We worden “zeer slecht ontvangen”, zo klonk het live op televisie dinsdagavond. De cameraploeg wilde een reportage maken bij een 50-tal actievoerders, maar dat liep mis. “Ze waren zeer agressief tegenover ons, een televisieploeg. Ze wilden niet gefilmd worden. Gewelddadige individuen deinsden er niet voor terug om ons materiaal te beschadigen.” Rookbommen en voetzoekers werden tevens ingezet.

Ook rond Charleroi slaan de acties aan. Op de E43, nabij Courcelles, werden vrachtwagens tegengehouden en moesten automobilisten omrijden tussen het centrum van Courcelles en de autosnelweg. In Luik werd dan weer een filterblokkade georganiseerd aan de oliehaven van Wandre. De op- en afrit van de A25 zijn er nog steeds versperd.

De acties nabij Mignault in Henegouwen (aan de A7-E19) worden voorgezet deze ochtend. Afrit 20 op de E19 in Feluy blijft dicht voor onderhoudswerken op de N59. Dit na een beladen nacht, zo licht de politie BELGA in. Momenteel vinden er ook nog filterblokkades plaats op de N6 in Bettignies, de N57 ter hoogte van het rondpunt van Ollignies en op de N561 in Erquelinnes. Verwacht wordt dat er nog blokkades worden opgezet aan de Franse grens en aan verschillende brandstofdepots. Momenteel staat al 1 op 3 tankstations in Wallonië droog.

Uit de pan swingende accijnzen (en dus brandstofprijzen) probleem voor actievoerders

Doorn in het oog van de actievoerders zijn de hoge brandstofprijzen. “Tanken is nochtans sinds 1975 niet duurder geworden, als men rekening houdt met de reële prijzen”, zo liet Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie eerder deze week weten in Het Laatste Nieuws“De productprijs is bijna niet gestegen als men de inflatie buiten beschouwing laat”. Een liter diesel kostte inderdaad in 1975 zonder accijnzen 0,137 euro en vorig jaar was dat 0,159 euro: een stijging van slechts 16 procent over 43 jaar. De accijnzen daarentegen zijn met 68 procent gestegen.

De Belgische staat verdient dan ook fiks aan de brandstoftaksen. De Belgische regering voerde in 2016 dan ook nog eens het ‘cliquetsysteem’ in. Dat systeem bepaalt dat als de dieselprijs daalt, de helft van de daling wordt omgezet in extra accijnzen. In de eerste helft van dit jaar alleen al trad het systeem 8 maal in werking. Sinds juli is het systeem echter gestopt, gezien het maximumplafond reeds is bereikt. In oktober koste een liter diesel maar liefst 1,63 euro en benzine ‘maar’ 1,432 euro. Ter vergelijking, in 2016 kostte diesel nog slechts 1,187 euro per liter.

Het kabinet van premier Charles Michel (MR) liet eerder deze week weten om geen toegevingen te willen doen en de accijnzen te laten zoals ze nu zijn: hoog. En dat is eenvoudig te verklaren. De accijnsverhogingen voor diesel alleen al brengen 600 miljoen euro per jaar extra op, voor een regering die desondanks begrotingstekort na begrotingstekort scoort. De totale Belgische opbrengst van brandstoftaksen betreft miljarden.