De beruchte migrantenkaravaan uit Centraal-Amerika is al een kleine week aangekomen aan de Zuidelijke grens van de VS. Gisteren probeerde men op gewelddadige wijze de Verenigde Staten binnen te stormen.

Honderden jongeren, die lijken te beseffen dat ze niet zomaar het land binnen zullen mogen, wierpen stenen naar grensbewakers en bestormden de grens. De agenten van de US border patrol reageerden door traangas af te vuren.

(Lees verder onder de tweet)

Mensen uit de karavaan slaagden er in om een gat te snijden in het hek en probeerden zo Amerika binnen te komen. Ze werden echter teruggedreven door de Amerikanen. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen zei dat haar ministerie die “wetteloosheid niet zal tolereren en niet zal aarzelen om toegangspoorten af te sluiten indien de nationale veiligheid in gevaar komt“.

500 deportaties

Mexico reageerde op de gewelddadige incidenten door 500 migranten die meededen aan de bestorming van de grens onmiddellijk te deporteren. Volgens Mexico was die actie “gewelddadig en illegaal.” Mexico zegt dat de acties van de migranten in strijd zijn met legale migratie en alles veel erger had kunnen aflopen. Eerder deze week waren er al betogingen in Mexico tegen de handelingen van de migranten. Ook zij noemen het een invasie en willen minder migranten.

De beelden van de gewelddadige bestorming staan in schril contrast met de woorden van onder meer Obama in de verkiezingscampagne eerder deze maand, die zei dat de dreiging onbestaande was en conservatieven de kiezers bang wilde maken.

Geen politiek asiel

De meeste migranten in de karavaan zijn geen politieke migranten en zullen geen recht op asiel krijgen. Een tijd terug werden er zelfs heel wat mensen die banden hadden met terroristische organisaties uit de groep gearresteerd.

In tegenstelling tot in het verleden worden illegalen niet meer opgepakt en vrijgelaten in de VS, maar zal hun asielaanvraag eerst verwerkt moeten worden eer ze het land binnen mogen. Daardoor kunnen ze niet meer ontsnappen in de illegaliteit.