Het geweld laait opnieuw op rond de Gazastrook. Gisteren werden meer dan 370 raketten en mortieren op Israël afgevuurd vanuit Gaza. Het hoogste aantal sinds 2014. De raketten zijn een vergelding voor een mislukte Israëlische razzia op zondag.

Het islamistische Hamas en andere gewapende groepen vuurden gisteren meer dan 370 raketten en mortieren af op het zuiden van Israël. Ook werd een geleide raket op een bus afgevuurd, daarbij werd een Israëlische soldaat verwond. Verschillende huizen in het zuiden van Israël werden geraakt. Israël reageerde met een reeks luchtaanvallen op gebouwen in Gaza, waaronder de Al-Aqsa televisiestudio’s. De medewerkers kregen vooraf waarschuwingen om te evacueren.

Staakt-het-vuren lijkt dode letter

Bij het geweld van gisteren werden drie Palestijnse militanten gedood. Er viel één dode door het raketvuur van Hamas aan de Israëlische zijde van de grens in Ashkelon, het gaat om een Palestijn afkomstig uit Hebron. Aanleiding voor het geweld vormt een mislukte Israëlische undercoveroperatie in Gaza, daarbij kwamen zeven Palestijnen en een Israëlische soldaat om het leven.

Intussen dreigt het geweld ook vandaag verder te escaleren. De verschillende gewapende groepen die in Gaza actief zijn dreigden ermee het bereik van hun raketten vandaag uit te breiden, waardoor ook Tel Aviv geraakt kan worden. Met behulp van een Qatarese geldinfusie van 15 miljoen dollar werd vorige week nog een staakt-het-vuren bereikt tussen Israël en Hamas. Die overeenkomst lijkt nu dode letter.