De meer dan 20 Poolse rechters die gedwongen met pensioen moesten mogen toch terug aan de slag. Het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft de omstreden justitiehervorming geamendeerd om tegemoet te komen aan Brussel.

Het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft een aantal hervormingen van het Hooggerechtshof, die tot kritiek uit Brussel hadden geleid, geamendeerd. In oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie dat Polen de hervorming van het Hooggerechtshof moet opschorten. De meer dan 20 rechters die eerder gedwongen met pensioen gingen kunnen nu terug aan de slag.

Justitiehervorming

Minister van Justitie Zbigniew Ziobro (PiS) zegt dat de vandaag doorgevoerde amendementen tegemoet komen aan de opmerkingen van het Europese Hof van Justitie.“We voldoen aan onze verplichtingen”, zegt Ziobro. “Tegelijkertijd doen we voort met het doorvoeren van de veranderingen in het rechtssysteem.”

De oorspronkelijke wet verlaagde de pensioenleeftijd van rechters van 70 naar 65 jaar. Daardoor moest één-derde van de rechters per direct opstappen. Volgens de Poolse regering was dit nodig om het rechtsapparaat te zuiveren van elementen uit het communistische tijdperk. Volgens critici probeerde de PiS-regering op deze manier haar eigen greep op het rechtsapparaat te versterken.