Gisteren betoogden aan het Gentse stadhuis zo’n 300-tal Gentenaars tegen de burgemeestersambities van Filip Watteeuw (Groen). “Geen groene fascist!” en “Wij willen Mathias”, klonk het bij de betogers volgens Het Nieuwsblad

Bij de Gentse gemeenteraadsverkiezingen werd Mathias De Clercq (Open Vld) met 24.058 voorkeurstemmen de populairste Gentse politicus. Na de liberaal volgde Rudy Coddens – de lijsttrekker van het rood-groene kartel – met 17.954 voorkeurstemmen. Watteeuw kwam pas op de derde plaats met zo’n 13.183 voorkeurstemmen. Doordat Groen evenwel meer gemeenteraadszetels wist binnen te halen, schuift het kartel nu de groene schepen als kandidaat-burgemeester naar voren.

Die kandidaatstelling kan evenwel niet iedere Gentenaar smaken. Zo werd er gisteren een betoging georganiseerd tegen Watteeuw waarbij er slogans vielen te horen zoals “Ratteeuw buiten”“Geen groene fascist!” en “Gent behoort aan de Gentenaars”. Tevens viel er een bord met de foto van het groene kopstuk te zien met daarbij “Gent, het Noord-Korea van het Westen”.

“De meeste mensen vinden dat hij narcistische neigingen heeft”

Adhemar D’Haese (Gentse Burgers), die volgens BELGA opriep om tegen Watteeuw te gaan betogen, stelt tegenover Het Nieuwsblad dat De Clercq “de beste keuze” is. “Mensen hebben ook om hem gestemd. Zo gaat dat in een democratie. Wie de meeste stemmen haalt, is de burgemeester. Leg u daarbij neer. Zo gaat het in andere landen ook”.

Daarnaast hekelde hij het gebrek aan “inspraak” bij Watteeuw. “We staan hier tegen het beleid van Watteeuw en tegen zijn persoon. De meeste mensen vinden dat hij narcistische neigingen heeft. Hij misbruikt zijn macht. Dat kunnen we best missen”, klinkt het. De huidige betoging zal volgens Adhemar D’Haese nog navolging krijgen. “We geven niet op en blijven protesteren zolang hij geen stap opzij zet. We zijn al bezig met de volgende betoging”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad.

De Clercq: “Ik pleit resoluut voor hoffelijkheid en wederzijds respect”

Hoewel de betogers duidelijk een voorkeur hebben voor De Clercq, kan de liberaal de protestactie niet smaken. “Laat mij heel duidelijk zijn: Ik verwerp negatief taalgebruik en negatieve uitlatingen over een ander. Ik pleit resoluut voor hoffelijkheid en wederzijds respect en roep op tot positivisme. Zo doe ik al 12 jaar aan politiek en zo wil ik het ook doen als burgemeester”, verklaarde hij op Twitter.