Bij demonstraties van de ‘gele hesjes’ of ‘gillets jaunes’ in Parijs is het tot gewelddadige confrontaties met de politie gekomen. De regering van president Emmanuel Macron (LREM) geeft de rechtsnationalistische Marine Le Pen (RN) de schuld voor de rellen. Le Pen en andere politici van over het gehele spectrum geven de regering-Macron dan weer de schuld.

Duizenden demonstranten van de ‘gele hesjes’ – of ‘gillets jaunes’ – verzamelden gisteren op de Champs Élysées in Parijs. Daar uitten zij massaal hun woede over het beleid van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) en zijn regering. Het kwam echter ook tot gewelddadige confrontaties met de politie. Er werden barricades gebouwd en in brand gestoken en er werd met kasseien naar de ordediensten gegooid.

Regering-Macron: “Schuld van Le Pen en extreemrechts”

“Schaamte voor de aanvallers. Schande voor diegenen die gewelddadig waren tegen andere burgers. Geen plaats voor dit geweld in de Republiek”, tweette Macron. Macron en zijn regering schuiven de schuld van het geweld in de schoenen van Marine Le Pen (RN). “Marine Le Pen drong er bij de mensen op aan om naar de Champs Élysées te komen, en er zijn leden van extreemrechts die barrières opwerpen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (LREM). Hij noemde de relschoppers “opstandig” en zei dat zij “de staatsinstellingen willen overnemen”.

Volgens de rechtsnationalistische Le Pen zijn de rellen echter de schuld van Macron. Zij krijgt daarbij bijval van de andere politici – behorende tot het hele politieke spectrum, van extreemlinks tot rechts – die ‘gele hesjes’ steunen. “Waarom heeft de heer Castaner deze mensen doorgelaten naar de Champs Élysées? Hij is verantwoordelijk. Het is een strategie van spanning”, zei Le Pen.

De ‘gele hesjes’ begonnen uit protest tegen de hoge brandstoftaksen, maar zij geven ook gehoor aan een bredere malaise. De beweging kan op de steun rekenen van zowat alle Franse oppositiepartijen. Uit peilingen blijkt dat zo’n 80% van de Franse bevolking sympathie heeft voor de beweging en hun grieven. Ondertussen staat slechts 26% van de Franse positief tegenover president Macron. In de Franse pers en op de Franse televisie spreekt men van een “volksopstand tegen de elite”.