Emmanuelle Praet, een chroniqueur van televisiezender RTL, werd door de directie geschorst. De reden? Praet zou zich – althans volgens de directie van de privézender – schuldig hebben gemaakt aan “buitensporige” uitlatingen. Meer concreet gaat het over haar kritiek ten aanzien van de ‘gele hesjes’. Zo had ze tegen leden van deze groepering – die op straat komen tegen hoge, veelal ecologische taksen – gesteld dat ze “altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië”. Daarnaast verwees Praet naar de opgang van Ecolo en dat “al de taksen die u betaalt, milieutaksen zijn, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen”.

In Frankrijk maken de ‘gele hesjes’ of ‘gillets jaunes’ de straten al enkele dagen onrustig. Ook dit weekend verzamelden ze zich weer in Parijs om massaal hun woede over het beleid van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) uit te drukken. Regent het Parijs, dan druppelt het kennelijk niet alleen Brussel. Immers, ook in Wallonië ventileerden de voorbije dagen verschillende burgers hun ongenoegen op straat. Praet evenwel wees hen er op dat ze “altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië” en dat “Ecolo bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt had, dat al de taksen die u betaalt, milieutaksen zijn, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen”.

De Franstalige privézender RTL hekelt in een mededeling de “buitensporige uitspraken” van Praet in het programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’. Tegelijk kondigt de zender aan dat de chroniqueur voorlopig een schorsing voor de kiezen krijgt. “Het gaat om een ernstige fout van de polemiste, die de uitwisseling van ideeën in de uitzending moet dienen en geenszins de opdracht heeft de actie van specifieke partijen op gratuite wijze te verguizen door ongegronde algemeenheden te gebruiken”, citeert BELGA uit het communiqué.

Daarnaast kunnen de uitlatingen van Praet er – althans volgens de directie – voor zorgen dat het wantrouwen van de burgers tegenover de instellingen, met inbegrip van de nieuwsmedia, toeneemt.

#JeSesoutiensEmanuellePraet

De uitspraken van Praet beroerden meteen de politieke wereld. Zo vroeg Zakia Khattabi, co-voorzitter van Ecolo, op Twitter om een “duidelijke ontkenning en afwijzing van deze desinformatie”. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sprong evenwel direct, nadat bekend raakte dat Praet werd geschorst, voor de geschorste chroniqueur in de bres. “Partijvoorzitters die het ontslag eisen van een politiek commentator, journalist. Ik krijg schrik van die groenen”, klonk het op Twitter. Daarnaast werd de staatssecretaris naar eigen zeggen “misselijk” van het gegeven dat RTL “zo door de knieën” ging voor Ecolo. Links mag alles” tweette de N-VA’er nadat hij via de hashtag ‘JeSesoutiensEmanuellePraet’ zijn steun voor haar had uitgesproken.