Frankrijk stond vandaag in rep en roer. Op verschillende plaatsen in het land protesteerde men tegen de hoge brandstofprijzen. Dat meldt de VRT. Actievoerders wierpen op verschillende wegen blokkades op. Dat verliep niet zonder slag of stoot want reeds in de ochtend viel een dode toen een auto op zo’n blokkade inreed. In totaal vielen er een honderdtal gewonden.

De betoging bracht heel wat volk op de been. De politie telde maar liefst 2000 acties en het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van ruim 280.000 manifestanten. Opmerkelijk: het gaat over een burgerprotest, dat dus niet uitging van de vakbonden. Veel mensen zijn de almaar stijgende brandstofprijzen beu en wilden een signaal geven aan de regering. Het afgelopen jaar steeg de prijs van diesel met 23% en de prijs van benzine met 15%. Verspreid over het land zetten de actievoerders dan maar tal van wegblokkades op onder de noemer ‘gilets jaunes’, naar de gele hesjes die zij droegen.

Geen onbewogen dag van protest

Bij een blokkade in Pont-de-Beauvoisi, in de Savoie, liep het echter grondig mis vanmorgen. Een vrouw die met haar dochter op weg was naar de dokter reed er een betoger aan. De minister van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de automobiliste in paniek geraakte toen sommige actievoerders aan de blokkade op haar wagen begonnen te slaan. De vrouw probeerde daarop weg te rijden, waarbij ze een manifestante aanreed, die het incident niet overleefde. De automobiliste werd aangehouden. Ze verkeert in shock.

Elders hield men ondertussen een minuut stilte voor het slachtoffer. Maar de problemen bleven niet beperkt tot Pont-de-Beauvoisi. Over heel Frankrijk vielen een honderdtal gewonden, waarvan er zo’n 5 in slechte toestand verkeren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat gebeurde vaak eveneens doordat een bestuurder op een blokkade inreed.

“Ons niveau van ongerustheid is maximaal”, stelde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner later op de dag. Hij maande de betogers aan om veiligheidsmaatregelen te respecteren. Hier en daar moesten de ordediensten tussenbeide komen. De politie pakte 52 mensen op, waarvan men 38 mensen effectief vasthield. Op sommige plaatsen moest men zelfs traangas inzetten. In Parijs was dat het geval toen men de avond voordien met honderden probeerde het Elysée, de ambtswoning van de Franse president Emmanuel Macron, te bereiken. Ook aan een wegversperring in de Haute-Savoie hebben de ordediensten traangas gebruikt.