In de Amerikaanse staat Florida zullen de stemmen van de ‘midterms’ van 6 november opnieuw geteld worden. De verschillen voor de verkiezingen van gouverneur en die van senator waren zo klein dat een hertelling moet plaatsvinden. In Florida geldt immers het systeem dat wanneer zo’n verschil minder dan 0,5 procent bedraagt, een machinale hertelling automatisch moet gebeuren. Dat brengt Reuters.

De uitslagen van de hertellingen voor zowel de senator als gouverneursverkiezingen zullen pas donderdag beschikbaar zijn. De machinale hertelling moet gebeuren aangezien de Republikeinse gouverneur Rick Scott een nek-aan-nekrace hield met zijn Democratische tegenkandidaat Bill Nelson. Het verschil bedroeg slechts 12.500 stemmen in het voordeel voor Scott, wat goed is voor 0,15 procent. De Republikein raadde daarop elke politiechef in de staat aan om de hertelling te controleren en indien nodig gepaste maatregelen te nemen. “We zullen onethische liberalen deze verkiezing niet laten stelen! Het wordt tijd dat senator Nelson de resultaten accepteert en de staat Florida toestaat om verder te gaan naar een betere toekomst”, reageert Scott op Twitter. Nelson wil dan weer iedere stem opnieuw geteld zien: “We geloven dat we de verkiezing zullen winnen als elk legaal stembiljet geteld is.”

In de strijd om de gouverneurspost van Florida heeft de Republikein Ron DeSantis slechts 33.700 stemmen meer dan de Democraat Andrew Gillum, wat goed is voor 0,41 procent. Gillum zou de eerste zwarte gouverneur van de staat kunnen worden. Beide hertellingen zorgen echter voor politieke wrevel in Florida. De Republikeinen spreken zelfs van verkiezingsmanipulatie. President Donald Trump tweette: “Proberen om 2 grote verkiezingen in Florida te stelen! We houden het in de gaten.” Daarmee komen de herinneringen aan de moeilijke presidentsverkiezingen uit 2000 weer naar boven. Toen was de winnaar voor het Witte Huis immers wekenlang niet bekend alvorens het Hooggerechtshof besliste dat de Republikein George W. Bush gewonnen had van Democraat Al Gore.