President van Turkije Recep Tayyip Erdogan maakte gisteren het teken van de Moslimbroederschap. Dat deed hij toen hij door de straten van Parijs wandelde, waar hij op bezoek is voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat laten beelden zien die op Twitter zijn verschenen. Het is niet de eerste keer dat de leider der Turken zich hier aan waagt.

De President van Turkije werd in Parijs gefilmd terwijl hij het Rabaa-teken maakte voor een menigte van zijn aanhangers. Dit is het teken van de Moslimbroederschap, een islamistische organisatie die via politiek weg streeft naar een wereldwijde moslimstaat onder de Sharia, de islamitische wet. Op de beelden is eveneens te zien hoe verschillende mensen bij wijze van antwoord het teken van de Grijze Wolven maken, de Turkse fascisten.

De geest van Wapenstilstand

Erdogan was net als vele staatshoofden dit weekeinde te gast in Parijs. Op 11 november, Wapenstilstand, herdacht men dit jaar de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, één van de bloedigste episodes uit de wereldgeschiedenis. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde er in een toespraak voor wat in zijn ogen de gevaren van het nationalisme waren. Ondertussen maakte de Turkse leider klaarblijkelijk gebruik van de situatie om zijn radicale boodschap te verspreiden onder zijn Europese achterban.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het er duidelijk moeilijk mee. Hij reageerde op Twitter als volgt: “Erdogan doet het Moslimbroederschapsteken. Het w[ordt] door de uitzinnige menigte beantwoord met het grijze wolventeken. En dat op de herdenking van Wapenstilstand. Niet in Turkije. In Parijs.”

Het nieuwe Turkije

Sinds Erdogans partij de AKP aan de macht kwam in Turkije in 2002 is het land steeds verder opgeschoven richting de conservatieve islam en weg van de seculiere erfenis van Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek. Erdogan zelf nam hier als sterke man van de partij de voortrekkersrol in. Nu de AKP haar absolute meerderheid in het parlement is kwijtgespeeld, maakt Erdogan ook avances naar de achterban van de extreemrechtse partij MHP.

In 2017 na een volksraadpleging met nipte meerderheid werd het presidentschap omgevormd van een grotendeels ceremoniële functie naar de belangrijkste positie binnen de uitvoerende macht, wat Erdogans positie als onbetwiste leider van Turkije alleen nog maar versterkte. “Democratie is een trein”, zei hij ooit. “Je stapt eraf wanneer je er bent.”