Dag van de waarheid vandaag in het Brexit-dossier. Werd er een akkoord bereikt of niet? Na een lange dag van veel onduidelijkheid en zenuwachtigheid lijkt Brits premier Theresa May dan toch een eerste belangrijke horde genomen te hebben. Er is een conceptakkoord én de regering zou dat concept steunen. Of het Britse parlement dat zal doen, is nog maar de vraag

Nadat de Britten in 2016 in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie kozen, volgden maanden van moeilijke onderhandelingen en onduidelijkheid. Kwam er een harde of een zachte Brexit? Die vraag hield iedere Brit in bedwang en leidde ook tot verschillende ontslagen in de Britse regering. De deadline: 29 maart 2019. Vanaf dan zal Groot-Brittannië officieel geen lidstaat van de Europese Unie meer zijn.

Akkoord, of niet?

Nu zou er dan toch een conceptakkoord bereikt zijn én zouden de Britse regeringsleden het akkoord steunen. Maar binnen Groot-Brittannië, vooral bij het Leave-kamp, reageert men bijzonder ontevreden op het akkoord. Volgens hen is de deal eigenlijk helemaal geen deal en zal Groot-Brittannië een soort veredelde vazalstaat van de Europese Unie worden. Meer soevereiniteit, het stokpaardje van het Leave-kamp, zal er volgens hen niet komen.

Het Verenigd Koninkrijk zal voorlopig in de EU-douane-unie blijven tot de onenigheid over wat er met de grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet gebeuren opgelost is. Het gevolg is dat het VK ook alle EU-regelgeving inzake sociale wetgeving, productnormen, belastingen, enzoverder moet blijven naleven. Bovendien blijven ze vallen onder de rechtspraak van het Europees Hof.

Daarnaast zal het Verenigd Koninkrijk 45 miljard euro betalen moeten om uit de EU te mogen stappen. Britten die nu al in Europa wonen en Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen, behouden hun huidige rechten. Tot slot is er ook een overgangsperiode afgesproken tot na 2020, waarin er helemaal niets verandert.

Wat nu?

De Britse regering zou achter het akkoord staan, een eerste belangrijke stap voor May. Maar daarmee is ze er nog lang niet. Ook het Britse parlement moet nog overtuigd worden om de tekst goed te keuren. Aan de eerste reacties te zien en de minderheid die May heeft in het parlement zal dat geen gemakkelijke opdracht worden.

Daarnaast moet het akkoord ook in het Europees parlement goedgekeurd worden. Binnenkort zal een extra Europese top plaatsvinden om het akkoord en de verdere uitwerking ervan te bespreken