“Onveilig”, wordt het Brussels noordstation dezer dagen veelvuldig genoemd. En terecht zo blijkt. De criminaliteit nam er de laatste weken fors toe en er zou elke dag minstens één steekincident zijn. Dat meldt Het Nieuwsblad. Sinds kort hebben de illegale transitmigranten in Brussel zich gevestigd in het station, met alle gevolgen van dien. 

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Twee jaar geleden was het aantal illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark zo groot dat het zelfs wereldnieuws werd. Honderden, misschien zelfs duizenden illegalen verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden tot gevolg. Het kamp werd ontruimd, maar het probleem werd nooit helemaal opgelost.

Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds duizenden illegalen in Brussel (in heel ons land gaat het zelfs om 200.000-250.000 illegalen), wat er voor veel overlast en onrust zorgt. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant. Nu het kouder wordt, trekken de illegalen massaal naar het overdekte Brusselse Noordstation, wat daar voor een golf van criminaliteit zorgt.

Vechtpartijen, drugs, prostitutie

Morgen zal vervoersmaatschappij De Lijn beslissen of ze de halte in het Brusselse noordstation nog zullen bedienen. Vanwege de toegenomen onveiligheid komt de dienstverlening alsmaar meer in het gedrang. Ook de veiligheidsdiensten klagen de situatie aan. “Drugs, prostitutie, transmigranten en elke dag een steekincident”, aldus Stéphanie Silvestre, baas van de spoorwegpolitie, aan Het Nieuwsblad.

Prostituees zouden vanwege het koude weer meer en meer in het station te vinden zijn om er klanten af te handelen, vaak illegale transitmigranten Niet zelden hebben ze seks in ruil voor drugs. Daarnaast vinden er regelmatig vechtpartijen plaats met de transitmigranten en zou daarbij dagelijks zelfs minstens één steekpartij plaatsvinden. “Het is onze taak om daar tegen op te treden. Want daar dient een station niet voor”, klinkt het bij de spoorwegpolitie.

(Lees verder onder de tweet.)

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) roept op om snel tot een oplossing te komen. “Het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten”, stelt Weyts. Het aantal diefstallen steeg er dit jaar met maar liefst 82%. “Reizigers en personeelsleden voelen zich niet meer veilig.”