De premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, blijft met vuur haar Brexitakkoord met de EU verdedigen. Maar dat zou wel eens haar ondergang kunnen betekenen. De Noord-Ierse conservatieve partij DUP heeft helemaal geen zin in het akkoord en dreigt ermee om haar steun voor de regering in te trekken. Dat berichten The Belfast Telegraph en VRT NWS. Hierdoor zou de regering-May geen meerderheid meer hebben in het Britse parlement.

De DUP is van mening dat dit akkoord Noord-Ierland en de rest van het VK uiteen zal drijven aangezien er een speciale regeling is voor het Noorden. Het grenst namelijk aan de Republiek van Ierland en zal dus spoedig de enige buitengrens van het VK met de EU vormen. Niemand lijkt bereid om er terug werkelijke grenzen op te trekken of terug grote interne verschillen op het eiland in te voeren en zo de fragiele vrede in het noorden van ‘The Emerald Isle’ op het spel te zetten.

Maar die regeling zint de DUP niet. “Noord-Ierland zou deel blijven uitmaken van de douane-unie van de EU en zoals het er nu uitziet zouden we de zaden zaaien van de onvermijdelijke economische divergentie van onze grootste afzetmarkt”, zegt voorzitster Arlene Foster. Als het akkoord er komt, is de regering wellicht de steun van DUP, en meteen ook de meerderheid, kwijt.

“Als ze succesvol is in het parlement, en er is geen bewijs dat ze succesvol zal zijn in het parlement, dan zullen wij natuurlijk het […] akkoord [dat we hebben met de conservatieve partij] moeten herbekijken,” aldus Foster.“Dat akkoord ging over het bewerkstelligen van nationale stabiliteit, handelen in het nationale belang en het afleveren van de Brexit.” “Maar”, zo nuanceert ze, “we zijn daar nog niet en we gaan niet vooruitlopen tot we gezien hebben wat er in het parlement gebeurt.”

Ierse broedertwist

Dat de Democratic Unionist Party deze houding aanneemt verwondert niet. Ze zijn als de dood voor iedere poging om Noord-Ierland op welk vlak dan ook verder te verwijderen van de rest van het VK (en mogelijk dichter bij de Ierse Republiek). De protestantse, Britse ‘unionists’ zien al jaren de groeiende demografische, culturele en politieke invloed van de Katholieke Ieren in het noorden van het Keltische eiland met lede ogen aan, met het radicale links-nationalistische Sinn Féin (let. Wijzelf) op kop.  Die laatsten streven immers naar een verenigd Ierland. In het referendum stemde overigens de meerderheid van de Noord-Ieren ervoor om in de EU te blijven, in tegenstelling tot in Groot-Brittannië. Dit werd gesteund door Sinn Féin.

De wil van de kiezer volbracht?

Sinds het referendum twee jaar geleden hebben het VK en de EU er al een lange onderhandelingsperiode op zitten. Nog niet zo lang geleden leek het erop dat de impasse compleet was na de vernedering van May door de EU. Onlangs werd dan toch een akkoord gevonden maar de kans dat het door het parlement geraakt lijkt niet groot. Al vanaf het begin werden akkoord en regering zwaar onder de kritiek bedolven.

Vele prominenten van zowel de conservatieven – zoals Boris Johnson – als van links vinden de tekst maar niets en kondigden aan om tegen te stemmen in het parlement. Er klinkt dat het voor dit akkoord niet eens de moeite is om uit de EU te stappen want het VK zou nog sterk verbonden zijn met EU-instituties en de regels die zij opleggen, maar er geen enkele zeggenschap meer over hebben.

Een beperkt maar luid deel van de bevolking lijkt daarnaast het vooruitzicht om de EU te verlaten nog steeds niet verteerd te hebben. Enkele honderdduizenden EU-aanhangers betoogden eind oktober in Londen omdat ze een nieuw Brexit-referendum willen.