In een reactie op de moord van de Saoedische journalist en dissident Jamal Khassogi ontzegt Duitsland 18 Saoedische onderdanen de toegang tot de Schengenzone. Ook zet het land eerder goedgekeurde wapenexporten naar Saoedi-Arabië stop.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) kondigde op maandag aan dat 18 Saoedische onderdanen de toegang tot de Schengenzone ontzegd zullen worden. De 18 worden in verband gebracht met de moord op de Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi. Het verbod werd uitgevaardigd in samenwerking met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Stopzetting eerder goedgekeurde wapenexporten

“Zoals voorheen zijn er in dit geval meer vragen dan antwoorden, met de misdaad zelf en wie erachter zit”, zei Maas. De Duitse BuZa-minister voegde daaraan toe dat de 18 “naar verluidt verbonden zijn met deze misdaad”.

Ook kondigde de Duitse regering gisteren aan dat eerder goedgekeurde wapenexporten naar Saoedi-Arabië werden stopgezet. Een maand geleden kondigde het land al aan geen nieuwe wapenexporten te zullen goedkeuren naar het Koninkrijk. “De Duitse regering werkt samen met degenen die geldige vergunningen hebben, met als gevolg dat er momenteel geen export van Duitsland naar Saoedi-Arabië plaatsvindt”, klinkt het.