Zowel (de afgetreden) koning Albert II (84) en zijn vermeende buitenechtelijke dochter Delphine Boël (50) hebben een oproepingsbrief gekregen om zich volgende week te melden voor hun DNA-test. Dit samen met de moeder van Boël. Dit brengt Het Nieuwsblad. De oproeping komt er na een uitspraak in beroep die begin deze week bekend werd. Het hof van beroep oordeelde toen dat Jacques Boël noch de biologische, noch de wettelijke vader is van Delphine is. Hieraan werd een gerechtelijk bevel om een DNA-test te laten afnemen ten aanzien van Albert II gekoppeld. Het blijft echter onzeker of Albert II zal ingaan op dit bevel.

Delphine Boël voert al vijf jaar lang een juridische strijd om erkend te worden als dochter van Albert II. Vorig jaar oordeelde de rechtbank van Brussel nog dat Jacques Boël de wettelijke vader is van Delphine Boël, ondanks tegenstrijdig DNA-onderzoek. Hierdoor moest überhaupt niet meer onderzocht worden of Albert II de biologische vader is van Boël. De kunstenares ging echter in beroep en won alsnog het pleit. Maar Albert II blijft mist spuiten omtrent zijn medewerking aan het oordeel, waartegen enkel nog verzet mogelijk is in het Hof van Cassatie. Dit hoogste rechtscollege spreekt zich echter louter proceduretechnisch uit en niet ten gronde.

Gaat Albert II naar Cassatie?

Het is momenteel onduidelijk of Albert II zal ingaan op de officiële uitnodiging van het Brusselse Erasmusziekenhuis om een DNA-staal te komen afleveren. “Ik zal op uw vraag beantwoorden binnen de vastgelegde termijn”, zo luidt het antwoord van de vorst op rust en weet Het Nieuwsblad. Bij Boël zijn ze alvast niet positief over deze vaagheid. “Daarmee weten we niets”, zo klaagt Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël, aan in dezelfde krant“Strikt genomen heeft koning Albert tot en met 7 februari om zijn kaarten op ­tafel te leggen. Wat hij van plan is, weet alleen hij. Wij kunnen enkel vol spanning afwachten.”

Ook de advocaat van Albert II geeft geen uitsluitsel: “De koning is nog onbeslist over wat komen zal”, aldus meester Alain Berenboom. Bronnen van Het Nieuwsblad dicht bij Boël verwachten echter een tegenoffensief. “Delphine verwacht dat Albert eerder naar Cassatie zal trekken”, aldus een intimus van de kunstenares. “Ze voelt dat de koning de zaak probeert te rekken – cru gezegd – tot zijn dood.” 

De derde optie – het gerechtelijk order negeren – is in allicht geen goeie keuze voor het koningshuis. De rechtbank zal dat dan waarschijnlijk interpreteren als een impliciete schuldbekentenis, zoals het gebeurde in dergelijke voorgaande ­zaken voor de familierechtbank. Indien wordt bevestigt dat Boël alsnog de biologische dochter is van Albert II kan dit gevolgen hebben voor de verdeling van de omvangrijke erfenis eens het oud-staatshoofd komt te sterven. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de 84-jarige ‘royal’ nog ruim 2.500 euro per dag verkrijgt. Dit wordt voornamelijk gebruikt om reisjes te maken.