Na de weigering van de lokale N-VA-afdeling om met Forza Ninove-kopman en Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer samen te werken, zit de situatie in Ninove vast. Komt er tegen eind november geen oplossing, dan gaat burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) haar verantwoordelijkheid opnemen, lees: kans verkeken voor D’haeseleer en co. In het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke roept de Forza Ninove-kopman de N-VA op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire”, klinkt het. 

Enkele weken geleden won Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer fors in Ninove. Zo haalde zijn partij 15 van de 33 zetels binnen en komt de rechts-nationalist twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. De N-VA, die het in Ninove fors slechter deed, kan op twee zetels rekenen. Wie echter had verwacht dat D’haeseleer na de verkiezingen – met steun van de N-VA – de burgemeesterssjerp kon omgorden, kwam van een kale reis thuis. De ‘reden’? D’haeseleer had in een Facebookpost voor een lokaal eetfestijn zwarte kinderen vergeleken met chocomousse. “Walgelijk”, klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever en plots was de sjerp verdwenen.

“De politiek correcte slinger is helemaal doorgeslagen. Vandaag mag men met alles en iedereen lachen – de Kerk, de paus, dikke mensen, gehandicapten – maar als er één grap wordt gemaakt over allochtonen, dan staat heel het land op zijn kop. Ik ben die politieke correctheid spuugzat”, stelt D’haeseleer.

Daarnaast is het bericht volgens hem ook “opgewarmde kost vanuit de linkerzijde”. “De huidige coalitie stuurde die foto in het verleden naar Het Nieuwsblad. Het gevolg? De krant berichtte erover en organiseerde zelfs een poll over het al dan niet racistische karakter van de afbeelding. Net op het moment dat ze zagen dat Bart de Wever een opening liet (verwijst naar het moment waarop De Wever stelde dat er met de verkiezingsuitslag in Ninove rekening moest worden gehouden, nvdr.) stuurden ze de foto opnieuw naar de redacties en de partijhoofdkwartieren”.

D’haeseleer: “Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire”

Voor het vormen van een nieuw bestuurscollege blijft D’haeseleer naar de N-VA kijken. “Ik behoor, als Vlaams-nationalist, tot die categorie van mensen die hoopt dat de Vlaams-nationale partijen op zoek gaan naar wat hen bindt, in plaats van steeds maar weer te focussen op de verschillen. Van dat laatste worden alleen de traditionele partijen beter”, stelt hij tegenover het t Pallieterke.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever op de dag van de verkiezingen voor een verzoening met links pleit, ergert de Forza Ninove-kopman dan ook. “Het ware veel beter geweest dat hij voor de samenwerking van de Vlaams-nationale partijen had gepleit. Uiteindelijk worden alleen de traditionele partijen beter van deze situatie. Iemand moet nu eens de moed hebben om komaf te maken met dat cordon sanitaire”, klinkt het.