In de Verenigde Staten ziet het er naar uit dat de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen – de ‘midterms’ – een meerderheid halen in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen boeken dan weer winst in de Senaat, waar zij een stevige meerderheid behouden.

Gisteren waren het ‘midterms’, tussentijdse verkiezingen, in de Verenigde Staten. De Amerikanen kozen een nieuw Huis van Afgevaardigden, een aantal nieuwe Senatoren en een reeks nieuwe gouverneurs en lokale besturen. Het ziet er naar uit dat de Republikeinen daarbij hun meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verloren hebben. De Democraten lijken meer dan 30 zetels te winnen, dat zijn er meer dan de 23 die zij nodig hebben om een meerderheid te halen. Het is de grootste zetelwinst voor een partij in het Huis sinds de Republikeinen in 2010 64 zetels wonnen op de Democraten onder Barack Obama.

Winst voor Republikeinen in Senaat

Desondanks noemde de Amerikaanse president Donald Trump, die van de stembusgang een referendum over zijn presidentschap had gemaakt, de nacht een “geweldig succes”. De Republikeinen wisten immers wel hun meerderheid in de Senaat uit te breiden. Daar winnen de Republikeinen vier zetels op de Democraten.

Ook verloren enkele van de meest bekende Democraten van de campagne. Hoewel underdog Beto O’Rourke nationale bekendheid verwierf door zijn strijd met de Republikein Ted Cruz in Texas, moest hij uiteindelijk de duimen leggen. Ook verloor de Democratische Afrikaanse Amerikaan Andrew Gillum de gouverneursrace in ‘swing state’ Florida van Republikein Ron DeSantis.

Democraten kunnen Trump nu tegenwerken

Trump heeft ook intussen Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, gebeld om haar te feliciteren. Nu de Democraten het Huis in handen hebben kunnen zij de rem zetten op het beleid van Trump. Het lijkt nu zeer onwaarschijnlijk dat de president deze ambtstermijn nog zijn belangrijkste campagnebeloften – zoals de Mexicaanse grensmuur en een tweede grote belastingverlaging – kan inlossen.