Eerder raakte bekend dat het Indiase Simpsons-personage Apu uit de tekenfilmserie zou verdwijnen. De reden? Het personage zou racistisch en stereotiep zijn. “Als je dat allemaal niet meer kan verdragen, wordt het een hele trieste samenleving”, klonk het dinsdag bij Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in ‘Nieuwe Feiten’ op radio 1.

The Simpsons zullen het personage Apu Nahasapeemapetilon, de Indiase eigenaar van de Kwik-E-Mart, verwijderen. Het personage zou immers – althans volgens tegenstanders – racistische stereotypen van mensen van Indiase en Aziatische afkomst bevorderen. Komiek Hari Kondabolu duidde deze grieven zelfs in een documentaire. De Wever – naar eigen zeggen een grote Simpsons-fan – kon de stereotype uitvergroting wel smaken. “Die uitvergroting gebeurt op humoristische wijze, en op een briljante manier”, klinkt het.

Apu is volgens de burgemeester evenwel niet het enige stereotype. Zo vertolkt Homer volgens hem “de dikbuikige nogal domme en fastfood-verslindende Amerikaan waar we ook graag mee lachen”. “Als je de context van de hele reeks ziet, en context is heel erg belangrijk, dan gaat het hier over het uitvergroten van types die wel bestaan. Op een humoristische wijze”, stelde De Wever in ‘Nieuwe feiten‘.

De Wever: “Humor is een heel belangrijk ventiel in een samenleving”

De N-VA-voorzitter gaat akkoord met de stelling dat we vandaag in een tijdperk leven waarin “iedereen graag doet alsof hij beledigd is”“Als je dit soort vrijheid van expressie gaat aanvallen, waar eindigt dat dan? Humor mag altijd nog een stapje verder gaan, denk ik” klinkt het. Daarnaast stipte De Wever aan dat “humor […] een heel belangrijk ventiel in een samenleving [is]”. “Als je dat gaat dichtdraaien, draaien anderen het ventiel van de haat verder open. De lach werkt heel erg bevrijdend. Lachen met mensen en met elkaar is belangrijk, en dat is de prijs die je betaalt om in een vrije samenleving te leven, en dat is bijzonder fundamenteel”, stelde hij in ‘Nieuwe feiten‘.

De Wever vraag zich ook af waar dit gaat eindigen. “Mag een blad als Humo dan nog in de rekken liggen? Als ik het ‘Gat van de wereld’ bekijk, wat ik persoonlijk het beste vind aan het hele weekblad, of zelfs het enige wat ik bekijk: dat is seksistisch en racistisch tot in de hoogste graad”, aldus de N-VA-voorzitter.