De Brusselse politie noemt de nieuwe busregeling van De Lijn “illegaal”. Dat meldt Bruzz. Bussen van De Lijn stoppen niet meer aan het Brusselse noordstation vanwege de illegale transitmigranten die er voor criminaliteit zorgen. Maar daardoor ontstaan files aan de vervanghalte, wat niet mag volgens de politie.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat vervoersmaatschappij De Lijn niet meer voorbij de halte Brussel-Noord zal rijden. Ze namen die beslissing vanwege de toenemende onveiligheid in het noordstation sinds de illegale transitmigranten er verblijven.

Het aantal diefstallen steeg er op korte tijd met maar liefst 82%. Elke dag vindt er minstens één steekincident plaats en vrouwen worden er voortdurend lastiggevallen.  “Reizigers en personeelsleden voelen zich niet meer veilig”, klinkt het. Bovendien liggen er overal uitwerpselen op de grond, met een doordringende stank tot gevolg.

“Illegaal”

De Lijn waarschuwde dat het Brussel-Noord niet meer zou bedienen als men er niets deed aan de schrijnende situatie. Sinds maandag rijden de bussen niet meer langs het noordstation, waardoor er nu files ontstaan aan de vervanghalte aan het Rogierplein. Maar daar zijn de bussen in overtreding en dus “illegaal”, stelt de Brusselse politie, want daar mogen bussen niet stilstaan.

“De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden. Er mag niet op geparkeerd worden”, zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Brussel-Noord aan Belga. De politie ging ter plekke, maar deelde nog geen boetes uit. Momenteel vindt overleg plaats om een oplossing te zoeken.