Vervoersmaatschappij De Lijn zal niet langer langs de halte in het Brusselse noordstation rijden. De toenemende criminaliteit en onveiligheid vanwege de illegalen die er verblijven verbetert niet, waardoor De Lijn zich genoodzaakt ziet de halte niet meer te bedienen. Ook de lijnwinkel in Brussel-Noord verdwijnt. Dat meldt VRT NWS.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Twee jaar geleden was het aantal illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark zo groot dat het zelfs wereldnieuws werd. Duizenden illegalen verbleven er in tenten in hartje Brussel, met wantoestanden tot gevolg. Het kamp werd ontruimd, maar het probleem werd nooit helemaal opgelost.

Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds duizenden illegalen in Brussel, wat er voor veel overlast en onrust zorgt. Zo werd enkele weken geleden nog een agent neergestoken door een illegale migrant. Nu het kouder wordt, trekken de illegalen massaal naar het overdekte Brusselse Noordstation, wat daar voor een golf van criminaliteit zorgt.

Geen oplossing

De Lijn waarschuwde eerder deze maand al dat het de halte in het Brusselse noordstation niet meer zou bedienen als het probleem niet opgelost werd. Een week later werd er volgens De Lijn nog steeds niets gedaan aan de criminaliteit, waardoor het nu beslist heeft de halte links te laten liggen.

“Wij hebben een week geleden de autoriteiten, het Brussels Gewest in het bijzonder, tot vandaag de tijd gegeven iets structureels te doen aan de situatie, maar dat is niet gebeurd”, zegt Roger Kesteloot, directeur van De Lijn aan Het Laatste Nieuws. “Er zijn wel een paar keer wat meer patrouilles geweest, maar er is eigenlijk helemaal niets veranderd. In het belang van onze reizigers en medewerkers hebben we daarom beslist om in te grijpen.”

De 30 buslijnen die normaal gezien in Brussel-Noord stoppen zullen vanaf maandag een andere stopplaats gebruiken. Ook de winkel van De Lijn in het station wordt gesloten. “Daar is er heel veel overlast”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Criminaliteit

De criminaliteit in en rond het noordstation is de laatste weken fors toegenomen. Het aantal diefstallen steeg er dit jaar met maar liefst 82%. Maar ook zwaardere criminaliteit steekt alsmaar meer de kop op. “Drugs, prostitutie, transmigranten en elke dag een steekincident”, vertelt Stéphanie Silvestre, baas van de spoorwegpolitie, aan Het Nieuwsblad.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) roept op om snel tot een oplossing te komen. “Het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten”, stelt Weyts. “Reizigers en personeelsleden voelen zich niet meer veilig.”