Eerder raakte bekend dat Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter zich terugtrekt als kandidaat-gouverneur voor de provincie Oost-Vlaanderen. Ontevredenheid over de gevolgde procedure en een poging om haar persoonlijk in diskrediet te brengen noopte haar tot die beslissing. Tegenover de camera’s van VTM NIEUWS hekelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) “wat ze met Carina hebben gedaan”. Volgens haar gaat het om een politieke afrekening.

Dinsdagochtend zag het nog relatief goed uit voor Van Cauter. Zo sprong Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten voor haar – ondanks dat Van Cauter volgens De Tijd veel slechter scoorde dan de kandidaat die Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voordroeg – in de bres. Werd het Open Vld-Kamerlid geen gouverneur, dan zou er – althans volgens Rutten – “geen gouverneur” komen.

Later in de dag koos Van Cauter ervoor om de eer aan zichzelf te houden en haar kandidatuur in te trekken. “Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen”, verklaarde ze tegenover BELGA. “Dit is niet mijn aanpak. Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken”, aldus Van Cauter.

Volgens Open Vld-kopstuk De Block is het “verschrikkelijk wat ze met Carina hebben gedaan”. “Carina is een grote madam omdat ze heeft gezegd dat ze de eer aan zichzelf houdt”, stelt De Block emotioneel tegenover VTM NIEUWS. “Ik ben verontwaardigd omdat Carina een goed parlementslid is, vaak het beste. Ze kent haar dossiers en heeft een hart voor Oost-Vlaanderen”. Daarnaast gaat het volgens de minister van Volksgezondheid “zeker” om een politieke afrekening.

Weg ligt open voor ‘de beste’ kandidaat

Met de terugtrekking van Van Cauter kan de Vlaamse regering Wim Leermans – vandaag directeur bij de stad Aalst – benoemen. Gisteren bleek uit een lek naar De Tijd dat Leermans, althans volgens de gehanteerde procedure, de beste kandidaat is.