Naftali Bennett (Het Joodse Huis) stapt dan toch niet uit de Israëlische regering. Eerder dreigde hij de regering te doen vallen. Premier Benjamin Netanyahu (Likoed) doet dus gewoon voort met een flinterdunne meerderheid. Netanyahu zal nu zelf minister van Defensie worden.

Israël krijgt dan toch geen vervroegde verkiezingen. Minister van Onderwijs Naftali Bennett (Het Joodse Huis) kondigde vanmorgen aan dat zijn partij niet uit de regering-Netanyahu stapt. Daarbij spaarde hij de kritiek op het veiligheidsbeleid van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) evenwel niet. “Israël wint niet meer”, aldus Bennett.

Mogelijk nakende militaire actie

Netanyahu probeerde de laatste dagen het vallen van de regering met alle macht tegen te gaan. Daarbij zinspeelde Netanyahu ook op een mogelijke nakende militaire actie. “Ik heb met alle koppen van de coalitie gesproken. Ik vertelde hen dat dit het moment is om verantwoordelijkheid te tonen – breng de regering niet ten val, vooral niet op dit veiligheidsgevoelige moment”, zei Netanyahu. “[…] Ik zal […] niet zeggen wanneer en hoe we zullen handelen. Ik heb een duidelijk plan. Ik weet wat ik moet doen en wanneer ik het moet doen. En we zullen het doen.”

De regering-Netanyahu zal de rit – over een jaar zijn er normaal gezien verkiezingen – uitzitten met een flinterdunne meerderheid sinds de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu – Israël Ons Huis) woensdag was opgestapt. Lieberman stapte uit de regering uit onvrede met het staakt-het-vuren dat bereikt werd in Gaza. Netanyahu zou het staakt-het-vuren tegen de wil van de ministers in hebben doorgedrukt.

Bennett dreigde daarop ook uit de regering te stappen als hij niet de post van Defensie zou krijgen. Netanyahu weigerde dit. Netanyahu vervult nu gewoon zelf de functie van Defensieminister.