Enkele maanden geleden was N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk: zijn partij zou graag de volgende Vlaamse minister van Onderwijs leveren. De huidige minister, Hilde Crevits (CD&V), uit in De Tijd haar twijfels over de N-VA-aandacht voor haar departement. “Het is gemakkelijker te toeteren dan resultaten te boeken”, klinkt het in de zakenkrant.

Ontevreden is Crevits niet met de regering-Bourgeois. Volgens haar werd er goed samengewerkt maar is “de evaluatie van de regering […] geen voorafname op de toekomst. Veel zal afhangen van de verkiezingsprogramma’s en uiteindelijk van het resultaat van de verkiezingen”. Toch kan de huidige Vlaamse regering volgens de christendemocrate een “goed rapport” voorleggen.

“Iedereen mag ambitie hebben”

Volgens N-VA-voorzitter De Wever moet de volgende Vlaamse minister van Onderwijs “verder van de koepels” staan. Liefst zouden de Vlaams-nationalisten deze portefeuille zelf bestieren.

Crevits kon de boodschap van De Wever allerminst smaken. “Als de N-VA zoveel goesting had in de onderwijsportefeuille, had ze die vijf jaar geleden moeten vragen. Maar ze heeft dat wellicht niet gedaan omdat ze wist hoe groot de uitdagingen waren”, stelt ze  tegenover De Tijd. “Als de N-VA het de volgende keer wil doen, dan is dat maar zo. Iedereen mag ambitie hebben. Ik zou ook kunnen zeggen dat ik minister-president wil worden (lacht)”.

Daarnaast stelt Crevits dat het gemakkelijker is om te “toeteren” dan resultaten te boeken. “Ik hoorde de afgelopen week een lang interview met Theo Francken over het onderwijs. Maar toen ze hem vroegen of hij minister van Onderwijs wil worden, zei hij: ‘Oh, al dat overleg, ik weet niet of ik daar zin in heb.’ Wat is het nu?”, vraagt de minister zich retorisch af.