Na weken onderhandelingen werd vandaag een coalitieakkoord bereikt in Gent. Mathias De Clercq (Open Vld) wordt de nieuwe burgemeester van Gent en gaat in zee met het kartel sp.a-Groen en CD&V. Groen krijgt de meeste schepenen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Verschillende partijen claimden de winst in Gent na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Het kartel sp.a-Groen bleef samen de grootste partij, maar verloor wel 12%. Open Vld ging er bijna 9% op vooruit en lijsttrekker Mathias De Clercq haalde met voorsprong de meeste voorkeursstemmen. Zowel het rood-groene kartel als De Clerq riepen de overwinning uit, wat de onderhandelingen niet vergemakkelijkte.

Strijd om sjerp

Wekenlang vond een politiek getouwtrek plaats over wie nu de winnaar was, wie de onderhandelingen moest opstarten en bovenal: wie de burgemeester zou worden. Dat blijkt nu Mathias De Clerq (Open Vld) te worden. Open Vld krijgt tevens twee schepenen. Naar verluidt kon Open Vld ook vijf schepenambten krijgen, maar dan moest het de burgemeestersjerp afstaan aan het kartel, iets wat De Clercq absoluut niet wilde doen.

Het kartel van sp.a-Groen was samen dus wel nog de grootste – ondanks een fors verlies van 12% – maar grijpt naast de sjerp. Geen groene burgemeester dus, iets waar het partijbestuur wel op hoopte. Groen krijgt wel vier schepenposten, waaronder Onderwijs en Mobiliteit. Sp.a zal de voorzitter van de gemeenteraad leveren.

Opmerkelijke rol voor CD&V in Gent. Ook zij maken de komende legislatuur deel uit van de coaliteit en krijgen één schepen. Dit ondanks het feit dat het rood-groene kartel CD&V er absoluut buiten wilde houden en de christendemocraten ook niet nodig zijn voor een comfortabele meerderheid. Kersvers burgemeester Mathias De Clercq koppelde zich na de verkiezingen echter vrijwel meteen vast aan CD&V en Mieke Vanhecke (CD&V), die schepen van Burgerzaken wordt.