De Christelijke Mutualiteit (CM) zal na vijftien jaar niet langer homeopathische geneesmiddelen terugbetalen. In ruil hiervoor krijgen CM-leden zonder hospitalisatieverzekering meer terug van hun ziekenhuisfactuur, zo brengt De Standaard. Homeopathie staat al even onder druk omdat uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskracht veelal niet sterker is dan een placebo-effect

Nog tot eind december zal de CM de kosten van homeopathische middeltjes terugbetalen. Dit met een maximum van 50 euro per jaar. Maar vanaf volgend jaar zullen de 3,5 miljoen CM-leden de met water verdunde geneesmiddelen uit eigen zak moeten betalen. Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) zet ziekenfondsen als CM al langer onder druk om enkel nog zaken terug te betalen die een bewezen medisch nut hebben.

Licht aan het einde van de tunnel? CM beslist om kwakzalverij niet meer terug te betalen.

Publiée par SKEPP Official sur Jeudi 15 novembre 2018

Andere mutualiteiten blijven homeopathie wel terugbetalen: “Belangrijk om te luisteren naar je leden”

De CM blijft echter voorzichtig om geen ‘believers’ voor de schenen te schoppen. “Of homeopathie werkt of niet, daar spreken we ons niet over uit”, zo vertelt Steven Hermans, directeur marketing van de CM, in De Standaard. “Maar we stellen vast dat we met andere terugbetalingen een grotere impact kunnen hebben op de gezondheid van onze leden.”

De andere mutualiteiten blijven voorlopig homeopathie nog wel terugbetalen. Zo laat men bij de Liberale Mutualiteit (LM) weten dat “de behoefte […] groot” blijft. “Minister De Block vraagt inderdaad om zo veel mogelijk rekening te houden met zaken die een bewezen medisch nut hebben, maar het is ook belangrijk om te luisteren naar je leden”, zo citeert De Standaard LM-secretaris-generaal Geert Messiaen.

SKEPP reageert tevreden

Bij de anti-pseudowetenschappelijke belangenorganisatie SKEPP reageert men alleszins opgelucht en noemt men de beslissing “het licht aan het einde van de tunnel”. Eerder deze week haalde SKEPP nog hard uit naar het VRT-programma ‘Van Gils & gasten’. Dinsdag kreeg huisarts Jutta Borms er een platform en maakte ze reclame voor homeopathische middelen. Ook de N-VA reageert bij monde van nationaal secretaris Louis Ide en Kamerlid Peter Dedecker tevreden.

(Lees verder onder de tweet.)

Tijdens het afgelopen voorjaar werd nog een onderzoek geopend naar 12 pseudopsychologen wier ‘behandelingen’ gingen van ‘chakra healing’, over de op homeopathie lijkende bachbloesemtherapie tot ‘hypnotherapie’. Een van de verdachten stond zelfs op de officiële psychotherapielijst van de CM.