Hillary Clinton, de voormalige Democratische presidentskandidate en tegenstandster van president Donald Trump, vindt dat Europese leiders de immigratie moeten beperken om het ‘populisme’ tegen te gaan. De Europese staatshoofden moeten volgens Clinton duidelijk maken dat zij niet meer in staat zijn “om toevlucht en steun te blijven bieden” aan migranten. Dat zegt ze in een interview met The Guardian.

“Ik denk dat Europa greep moet krijgen op migratie, want dat is de lont in het kruitvat”, zegt voormalig Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton in een interview met the Guardian. “Ik heb bewondering voor de zeer genereuze en meelevende aanpak die met name door leiders als Angela Merkel is gekozen, maar ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat Europa zijn aandeel heeft bijgedragen en een zeer duidelijke boodschap moet afgeven – ‘we zullen niet in staat zijn om toevlucht en steun te blijven bieden’ – want als we de migratiekwestie niet aanpakken, zal het het politieke lichaam blijven verstoren.”

Tony Blair: “Legitieme grieven”

Het interview maakt deel uit van een reeks artikels over het ‘populisme’. In hetzelfde artikel wijst ook de voormalige Britse premier Tony Blair (Labour) op het belang van de migratiekwestie. “Je hebt te maken met legitieme grieven en deze te beantwoorden, en daarom kun je je vandaag de dag in Europa onmogelijk kandidaat stellen voor verkiezingen, tenzij je een sterke positie hebt op het gebied van immigratie, omdat mensen zich daar zorgen over maken”, zegt Blair. “Je moet die problemen oplossen. Als je ze niet beantwoordt, dan laat je een grote ruimte waar de populisten naartoe kunnen marcheren.”