De CIA gelooft dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf om de journalist Jamal Khashoggi te vermoorden in Istanboel. Dat schrijft The Washington Post.

The Washington Post baseert zich op bronnen die vertrouwd zijn met de zaak. De CIA zou ook andere delen van de Amerikaanse overheid, waaronder het Congres, ingelicht hebben. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman linken aan de dood van Jamal Khashoggi.

Telefoongesprekken

De vaststelling van de CIA zou deels gebaseerd zijn op een telefoongesprek tussen prins Khaled bin Salman – de broer van de kroonprins en de Saoedische ambassadeur aan de Verenigde Staten – en Khashoggi. Prins Khaled vertelde Khashoggi dat hij naar het Saoedische consulaat in Istanboel zou moeten gaan en hij gaf hem de verzekering dat hij daarbij veilig zou zijn. Het is niet duidelijk of de prins wist dat Khashoggi gedood zou worden, maar hij zou het telefoongesprek wel op vraag van de kroonprins hebben gemaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de vaststellingen telefonisch besproken met CIA-directrice Gina Haspel en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Trump noemde de vaststellingen “zeer voorbarig” maar zei tegelijkertijd wel dat de kroonprins “mogelijk” verantwoordelijk was.

Trump aarzelt om kroonprins te veroordelen

“Recente rapporten die erop wijzen dat de regering van de VS een eindconclusie heeft gemaakt, zijn onnauwkeurig”, zei Heather Nauert, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook onderstreepte zij het belang van het bondgenootschap tussen de VS en Saoedi-Arabië.

In het verleden probeerden Trump en zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton kroonprins Mohammed te beschermen voor beschuldigingen van de moord. Eerder suggereerde Trump dat de moord het werk was van losgeslagen agenten die hun bevoegdheden hadden overschreden.

Zaak-Khashoggi

Khashoggi werd voor het laatst gezien toen hij naar het Saoedische consulaat in Istanboel ging om een bewijs te verkrijgen waaruit blijkt dat hij van zijn ex-vrouw was gescheiden, zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Khashoggi liet zich herhaaldelijk kritisch uit over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij schreef ook regelmatig bijdragen voor The Washington Post.

Volgens Turkse onderzoekers zou Khashoggi vermoord zijn in het consulaat. Volgens hen ging het om een geplande moord. Volgens de Turken zou men daarvoor een speciaal team van 15 leden uit Saoedi-Arabië hebben laten aanrukken. Nadat Khashoggi vermoord werd, werd hij in stukken gesneden en werden zijn resten in dozen het consulaat uit gesmokkeld.